Doorgaan naar artikel

‘Mijn nieuwe normaal in tijden van corona’

Tomaten in kas. - Foto: Fotostudio Atelier 68

Tomaten in kas. - Foto: Fotostudio Atelier 68

Dit keer geen reisverhalen over bedrijven in het buitenland. Sinds 18 maart ben ik gewoon in eigen land.

Achteraf gezien was het ook niet normaal wat er in de reiswereld gebeurde. Vooral in steden waar connectie van vluchten mogelijk was zoals Moskou, Istanbul, Frankfurt en Amsterdam stond ik versteld van het aantal mensen dat de wereld rondreisde. Voor mij was dit zeker bijzonder omdat ik voordien op mijn eigen tuin werkte en woonde. De wereld was eigenlijk niet groter dan het spreekwoordelijke tuinhek.

Versnelde invoering datagedreven online advies

Het plotseling ontstane coronavirus zet ons letterlijk met de benen op de grond. Gelukkig hebben we nog internet. Bij Delphy was de reactie om het al ontwikkelde datagedreven online advies versneld in te voeren. De bedrijven die ik maandelijks bezoek, krijgen een koppeling tussen de klimaatcomputer en handmatige metingen van de teler op het bedrijf en een digitaal dashboard. Op deze manier is het mogelijk de omstandigheden op ieder moment te volgen op ieder aangesloten bedrijf ter wereld. Adviezen kunnen direct uitgewisseld worden met de teler ter plaatse. Via vertaalprogramma’s is communicatie geen probleem meer.

Niets is mooier en beter dan door de kas lopen

Natuurlijk is er niets mooier en beter dan door de kas lopen, op een kar stappen, door een pad rijden, koppen kijken, een blaadje omdraaien of een bloemetje bekijken. Maar ik denk dat we ons moeten realiseren dat dit zijn beperkingen heeft. Het hoeft zeker niet te betekenen dat de teelt van verse groenten wereldwijd vanaf nu zijn groei zal verliezen.

Verse betaalbare groenten

Het wordt nog belangrijker om gezond te eten. Verse betaalbare groenten spelen hierin een belangrijke rol. Het blijft daarom mijn uitdaging om de kennis die ik heb uit te dragen aan ieder die het wil, misschien niet altijd lijfelijk aanwezig maar zeker met hetzelfde effect.

Beheer
WP Admin