Doorgaan naar artikel

‘Mijn kas ligt deze winter leeg’

Archieffoto van Bert Doelman aan het werk met jonge courgetteplanten. De teler hoopt de teelt half maart weer op te starten. - Foto: Roel Dijkstra

Archieffoto van Bert Doelman aan het werk met jonge courgetteplanten. De teler hoopt de teelt half maart weer op te starten. - Foto: Roel Dijkstra

De planning voor deze winter kan ik met één woord omschrijven: saai. De vier wintermaanden zullen de kassen leeg, grijs, vochtig en koud zijn.

We hopen op een zacht najaar, zodat we de tweede teelt courgettes, zonder gas, kunnen doortrekken tot in november. Pas half maart kunnen we weer opstarten. Vier maanden geen teelt in de kas, dat is honderd jaar terug in de tijd.

De teeltwisseling op 2 hectare kan ik ongezellig in mijn eentje in een ongezellige kas doen. Genoeg tijd om weer eens ouderwets op natuurijs te kunnen schaatsen, maar op een koude winter zitten we nu echt niet te wachten. Want een paar weekjes vorst en de gasvoorraden zijn leeg en zitten we allemaal in de kou.

Vier maanden geen teelt in de kas, dat is honderd jaar terug in de tijd.

Maar goed, niet alleen de tuinbouw en de huishoudens worden getroffen door de energiecrisis. De gehele economie komt tot stilstand inclusief het midden- en kleinbedrijf. Zwembaden, sportclubs, verenigingen allemaal komen ze in problemen. Terwijl we hier in Nederland op de grootste gasbel van Europa zitten. Bizar!

Lees ook: Politiek ingrijpen kalmeert energiemarkt nog niet

Symptoombestrijding en pleisters plakken

Onze overheid komt tot nu niet verder dan wat symptoombestrijding en wat pleisters plakken. Vanuit Brussel laat Timmermans heel stoer weten dat de grote winsten van de energiebedrijven herverdeeld gaan worden onder consument en bedrijven, zelfs de tuinbouw en kunstmestfabrikanten krijgen een deel. Ik zie het niet gebeuren.

Initiatieven afgestraft

Een groot bedrijf in Maasdijk heeft als plan de helft van de energienota’s van het personeel te gaan betalen. Een schitterend gebaar naar zijn werknemers en vooral de fiscus, want die pikt het grootste graantje mee. Immers ook Rob Baan kreeg een fikse naheffing van de belasting, omdat hij zijn personeel dagelijks een gezonde lunch voorschotelt.

Droevig dat dit soort initiatieven om je personeel door deze barre tijden te helpen afgestraft worden door onze overheid.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin