Doorgaan naar artikel

‘Met schermen nog meer mogelijk dan gedacht’

Bij Voort Horticulture in Honselersdijk is de paprikateelt in week 43 beëindigd.

John van der Voort, terugblikkend op de laatste fase van de teelt: “De opbrengst was matig. Maar aan het einde van de teelt zijn we ook wel heel rustig aan gaan doen met energie, vanwege de hoge gasprijs.” De prijzen voor de paprika’s waren slecht, wat eveneens niet motiveerde om extra in de teelt te investeren.

Intensiever schermen

Er is veel gebruik gemaakt van de schermdoeken. “Je probeert zuiniger te telen met dat dure gas. We hebben veel meer geschermd dan andere jaren.” Het was niet te merken dat het gewas hier heel sterk onder geleden heeft. “Ik heb het idee dat er toch meer mogelijk is dan we dachten.” Wel is de buistemperatuur teruggebracht onder het gesloten scherm. “Anders ben je te veel vocht in de tent aan het blazen”.

Voor de afrijping van de paprika’s is gestreefd naar 20 graden Celsius, maar dit werd niet altijd gehaald bij het zuinige stokbeleid. “Overdag mocht de temperatuur met zon natuurlijk wel goed oplopen. Je probeert de natuur optimaal te gebruiken.”

De tripsdruk is heel laag gebleven. Daar ben ik blij mee

Geen extra uitval

Met de beheersing van ziekten en plagen is het in de ogen van de teler naar tevredenheid gegaan. “We hadden wel een beetje uitval, maar ondanks het intensieve schermgebruik niet veel meer dan normaal. De tripsdruk is heel laag gebleven. Daar ben ik blij mee. Er kwamen wel een beetje rupsen en luis opzetten. Wat dat betreft stopten we net op tijd met de teelt.”

Langer onder folie

De nieuwe teelt zal net als vorig jaar rond 10 december worden geplant. De gasprijzen zijn nog geen aanleiding om later te starten. Er zal bij de start een AC-folie onder het scherm gebruikt worden, al is dat niet speciaal vanwege de extremere energiekosten. Voorgaande jaren was dit ook al gebruikelijk. “Maar de kans is wel dat we het er pas iets later uithalen dan voorheen. We gaan het ras 35-BR1405 RZ telen. Die is wat generatiever dan de dit jaar geteelde Vinales. Dat komt goed uit.” De kans is dat het vocht onder het folie minder snel te hoog gaat oplopen bij een ietsje minder sterke gewasvorming.

Minder lengtegroei

De overschakeling in de rassenkeuze is gemaakt op grond van goede resultaten in het afgelopen teeltseizoen. “We hadden de 1405 dit jaar in proeven staan. Daar kwam hij er goed uit, zowel in productie als in kwaliteit. Dus hebben we besloten er in de nieuwe teelt de strijd mee aan te gaan, en er straks een hoopvolle start mee te maken. Daarbij gaf dit ras ook wat minder lengtegroei. Dat past wel bij ons bedrijf.”

Maar eerst dus nog de teeltwisseling, na het uitmelken van de oude teelt. “We zijn altijd blij als we daar mee kunnen beginnen, maar nog blijer als we er weer klaar mee zijn.” De werkzaamheden zijn elk jaar min of meer hetzelfde. “Dus bijna iedereen weet wel wat hij moet doen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin