Doorgaan naar artikel

Meldingen van forse hagelschade (glas)tuinbouw Limburg en Brabant

In Limburg en Zuidoost-Brabant kwamen donderdagavond de eerste meldingen binnen van schade door zware hagel. In ieder geval in Wellerlooi en het buitengebied van Someren-Asten werden kassen zwaar beschadigd.

Lokale en regionale media daar maken melding van schade aan kassen. Zo zouden tuinders donderdag op vrijdag ’s nachts nog spoedoverleg voeren over wat te doen met deze schade aan de kassen.

Niet duidelijk was donderdagavond wat daar voor schade is geregistreerd aan gewassen op de velden en de kassen. Dat zal vrijdag bij daglicht blijken. Kassen in Asten stonden onlangs nog blank door de wateroverlast in het gebied dat nu opnieuw getroffen lijkt door extreme weersomstandigheden. Naast de hagel viel opnieuw veel regen.

Historisch

Weerman Reinier van den Berg denkt dat 23 juni 2016 de boeken in gaat als datum met historisch noodweer. In de ochtend was het vooral het Westen dat werd getroffen, donderdagavond was het Zuidoost-Nederland. De zware onweersbuien van donderdagochtend hadden al tot een schade geleid van 20 miljoen euro, aldus de bond van verzekeraars.

De eerste meldingen over stormschade kwamen rond 21:30 uur uit de omgeving van Horst en Venray. Rond die laatste plek vielen hagelstenen ‘zo groot als pingpongballen’ uit de lucht. Later op de avond kregen ook Midden- en Zuid-Limburg de volle laag. Volgens Van den Berg trok donderdagavond een supercel (megabui) van Deurne naar Venray met soms hagelstenen van 5 centimeter tot meer.

 

Update 1: Meerdere bedrijven uit productie rond Someren

Update 2: Greenco: Kassen vernietigd door ‘hagelballen’

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin