Doorgaan naar artikel

Greenco: Kassen in Someren vernietigd door ‘hagelballen’

Niet alleen de teelt is verloren dit seizoen; Greenco stelt dat haar kassen in Someren na de hagelbui donderdagavond ook als verloren moeten worden beschouwd.

“Op dit moment gaan we er vanuit dat de kassen vernietigd zijn. Er is grote constructieve schade, we zijn het nu aan het inventariseren. Dit is zoals het er nu voor staat. Er gaan geluiden dat 200 hectare teelt getroffen is in totaal in deze regio. Het is echt ongelooflijk wat voor hagel is gevallen. Het gaat niet om tennisballen, maar ook hagel ter grootte van handballen”, aldus een woordvoerder. In totaal staat op de vestiging in Someren 14 hectare, deels belicht.

Voor Greenco gaat ook nog wat anders spelen. De telers moeten kijken hoe ze leveringen zo goed mogelijk kunnen invullen. “We zullen moeten kijken hoe we de afspraken uit andere vestigingen kunnen invullen. We willen ook met collegatelers zoeken naar oplossingen, maar dat zal niet makkelijk zijn.”

Bronnen melden dat vanmiddag een eerste spoedoverleg plaatsvindt tussen verzekeraars, banken en belangenorganisaties. Dat is door ZLTO nog niet bevestigd.

100 hectare

Volgens ZLTO Asten zou in de gemeenten Deurne, Asten en Someren honderd hectare glastuinbouw vernietigd danwel beschadigd zijn. Onder meer het bedrijf van Van Gog Kwekerijen met kassen in Deurne, Asten en Helmond is geteisterd. Marion Leenders-van Gog: “Van de 28 hectare kassen is een gedeelte beschadigd en 20 hectare is honderd procent vernietigd. Niet alleen het glas, maar ook schermen, electrische apparatuur, verwarmingssystemen en dergelijke zijn kapot. De oogst in die kassen kunnen we voor de rest van het jaar afschrijven. In het beschadigde gedeelte kunnen we misschien over enkele maanden weer aan de slag.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin