Doorgaan naar artikel

Marktmaatregelen op Franse appelmarkt

Golden Delicious gelegd. Voor Golden Delicious ligt de Franse winkelprijs gemiddeld op € 1,44 per kilo, waar dat vorig jaar nog € 1,66 was.- Foto: ANP

Golden Delicious gelegd. Voor Golden Delicious ligt de Franse winkelprijs gemiddeld op € 1,44 per kilo, waar dat vorig jaar nog € 1,66 was.- Foto: ANP

Vanwege prijsdruk op de Franse afzetmarkt voor appels zijn marktmaatregelen genomen. Toch is de prijsdruk in Frankrijk niet het zwaarst.

De Franse markt voor appels is officieel in een crisis beland. Dit betekent dat afspraken met supermarkten ingaan over de prijsnoteringen in de winkels. Die mogen alleen zijn afgestemd op vaste lage marges voor deze schakel in de keten. Daarmee moeten de appelprijzen mogelijk herstellen door meer vraag of mogelijk meer marge.

Uit de prijsgegevens voor Franse appels blijkt dat marktprijzen meer dan 15% achterblijven op vorig jaar. Dat is te zien bij bijvoorbeeld Fuji, waar handelsprijzen van € 0,68 flink onder het prijsniveau van voorgaand jaar liggen. Toen eindigde het seizoen vroeger op prijzen boven de € 0,80. In april kwamen de prijzen onder druk te staan, blijkt uit statistieken van het bureau France Agrimer. Na de crisismelding zijn de winkelprijzen inderdaad gedaald, zo lijkt op te maken uit dezelfde statistieken, met circa € 0,05 per kilo. Voor Golden Delicious ligt de winkelprijs gemiddeld op € 1,44 per kilo, waar dat vorig jaar nog op € 1,66 lag.

Franse markt minder geraakt

De Franse maatregel komt op een moment dat de markt zwaktes vertoont en onder het vijfjarige gemiddelde kwam. De Duitse appelmarkt stond in april al sterker onder druk. In mei raakte de appelprijs het niveau van de laagste van de laatste vijf jaar, zo blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Nederlandse en Belgische noteringen

De enige notering voor Nederlandse Elstar op een internationale groothandel zien we in Duitsland. Daar wordt voor de laatste partijen een handelsprijs betaald van € 1,10. Dat is € 0,05 meer dan vorige week, maar € 0,45 minder dan vorig jaar. De uitbetaalprijs van Belgische veilingen over afgelopen week lag op een niveau van € 0,33 tot € 0,36 per kilo voor alle sorteringen en klasses gemiddeld.

Lees ook: Probleem met publiceren appelprijzen EU-landen

Beheer
WP Admin