Doorgaan naar artikel

Probleem met publiceren appelprijzen EU-landen

Met de appelprijsinformatie van EU-landen, waarmee de Europese Commissie de markt transparanter wil maken, is veel mis.

De meeste periodieke meldingen van appelprijzen van Europese lidstaten is niet op orde. De landen komen hun verplichtingen niet na. Dat bleek in de vergadering van het Beheerscomité Groenten en Fruit in Brussel. Zo bleek de Europese Commissie te concluderen dat Poolse appelprijzen weinig lager zijn dan normaal.

Zo zou het wegvallen van Wit-Rusland en Oekraïne de Poolse appelprijzen weinig raken. Dat was gebaseerd op verkeerde prijzen. De Poolse vertegenwoordiger vermoedt dat Brussel handelsprijzen aanziet voor telersprijzen. In plaats van een gemiddelde prijs van € 0,35 is een prijs van € 0,28 afgegeven voor Poolse appels (eerder dit jaar).

Weerstand telers

In België hebben telers weerstand om appelprijzen te delen binnen Europa. De Belgen trekken bijvoorbeeld de juistheid van Poolse prijzend in twijfel en vrezen dat deze publicaties nadelig zijn voor Belgische telers. Het land wordt geacht appel- en tomatenprijzen aan te leveren aan de EU.

Onjuiste cijfers

Ook aan de representativiteit van de cijfers wordt getwijfeld door lidstaten. Frankrijk twijfelt of de Europese Commissie zelf wel de juiste prijzen presenteerde in de vergadering. De Europese Commissie zegt met landen afzonderlijk overleg te zullen voeren om problemen op te lossen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin