Doorgaan naar artikel

Markt: weer drukt resultaat voor redelijk geprijsde prei

Foto: Groenten&Fruit premium

Foto: Groenten&Fruit

De prijsvorming is redelijk, maar met veelal tegenvallende producties en hoge kosten, is het eindresultaat niet om naar huis te schrijven.

Met ‘dank aan’ de droogte, is dat gemiddeld genomen de stand van zaken met de teelt van prei.

Waar dat mogelijk is, wordt massaal beregend, maar het is eigenlijk altijd te laat en te weinig. “Met droog weer heb je meestal te maken met de omstandigheid dat het ene perceel wat meer water nodig heeft, dan het andere”, geeft een teler in Midden-Brabant aan. “Deze keer moet je overal tegelijk zijn. Zelfs op percelen waar (winter)prei geplant moet worden, omdat het daar te droog is om te ploegen of ponsgaten te maken.” Het betekent dat er flink wat brandstof doorheen gejaagd moet worden. Vaak met matig resultaat.

‘Met dit weer ben je minder bezig met prei telen, maar vooral met zorgen dat het gewas overleeft’

‘We verliezen kilo‘s’

Daar komt bij dat de tegenvallende groei de deur wagenwijd open zet voor insecten als trips. “We spuiten”, meldt een andere teler daarover, maar je weet op voorhand dat je er weinig aan hebt. Met dit weer ben je minder bezig met prei telen, maar vooral met zorgen dat het gewas overleeft.”

Adviseur Johan van de Logt (HortiNova): “We verliezen kilo’s. Iedereen is aan het beregenen, maar vaak is het niet toereikend. Twee dagen na beregening ligt het gewas vaak alweer droog. Ik heb telers die zeggen dat ze 35 millimeter hebben gegeven. Ga je dan graven blijkt de ondergrond kurkdroog te zijn.”

‘Bovendien zijn sommige andere groenten, zoals courgette, nu erg goedkoop’

Op 10-jarig gemiddelde

Bronnen in Nederland noemen een handelsprijs van 60 tot 65 cent, met de kanttekening dat er nogal wat beweging in zit. Commercieel directeur Dominiek Keersebilck van veiling REO in Roeselare noemt een huidige middenprijs van rond de 75 cent, vergelijkbaar met het 10-jarig gemiddelde voor jonge prei. De aanvoer wijkt eveneens weinig af van het gemiddelde. Daarmee lopen de marktomstandigheden goed in de pas de situatie in andere regio’s met prei. “Telers slagen erin om zich al met al goed door de huidige omstandigheden heen te slaan, ondanks dat prei onder de huidige weersomstandigheden niet direct op het menu zal staan van de gemiddelde consument. Bovendien zijn sommige andere groenten, zoals courgette, nu erg goedkoop.” De huidige weersituatie moet echter niet te lang meer duren, voegt Van Keersebilck toe, vanwege het zich opdringende tekort aan water.

Prognose: handhaving van het huidige prijsniveau.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin