Doorgaan naar artikel

Markt: Telers blauwe bes zien lagere middenprijs

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

Het blauwe-bessenseizoen loopt af. Telers zijn ondanks iets lagere prijzen nog redelijk te spreken over het seizoen.

Is door Nederlandse telers van blauwe bessen dit seizoen een middenprijs van boven of onder de € 5 gerealiseerd? Op die vraag klinken verschillende antwoorden. De prijs lag hoger voor telers die op de goede momenten over bessen beschikten en vrij bleven van al te grote weersinvloeden zoals hagel, stelt het Blauwe Bessen Platform.

Nederlandse bes

Dat platform bracht een bericht uit over het afgelopen teeltseizoen. Nog 2 weken speelt de Nederlandse bes een rol op het toneel van de afzet. Import neemt het seizoen over, maar heeft eigenlijk ook in het Nederlandse seizoen een invloed gehad op de afzet. Poolse bessen waren er veelvuldig in het Nederlandse seizoen in de Nederlandse supermarktschappen.

Extreem warme dagen

Algemeen wordt aangenomen dat de middenprijzen dit jaar iets onder het peil van de afgelopen jaren bleven. De meeste telers kunnen leven met het afgelopen seizoen, aldus het platform. Anderen spreken over gemiddelde prijzen onder de € 5 per kilo. In het bericht van het platform over het afgelopen teeltseizoen komt de zonneschade door de extreem warme dagen van eind juli aan bod. Er is schade geweest aan planten en er is fijner geoogst, waardoor de kilo’s wat tegenvielen, maar de uitwerking van deze extremen is niet bijzonder groot geweest.

Belgische veilingprijzen

Een blik op Belgische veilingprijzen laat zien dat de middenprijs wekelijks niet onder de € 6 per kilo is geweest. Een verkoper van een Nederlandse organisatie gelooft niet dat alle verkochte partijen in die berekening zijn meegenomen. “Zeker niet alle partijen zijn voor die prijzen verkocht”, aldus de verkoper.

Nederlandse telers hebben nog 2 weken om te leveren uit de koelcel. Op de veilingklok van The Greenery is deze week aanvoer uit Peru te zien. Een koper wijst erop dat het hier om iets grovere partijen gaat.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin