Markt: Recordprijzen vers, diepvries en conserven

21-09-2021 | Laatste update op 29-08 | |
Conservenfabriek. - Foto: Erik van der Burgt / Hollandse Hoogte
Conservenfabriek. - Foto: Erik van der Burgt / Hollandse Hoogte

Onbewerkte en bewerkte groente en fruit waren in augustus niet eerder zo duur. De bewerkte groente en fruit tonen de snelste stijging in Duitsland.

De hoge prijzen voor groente en fruit zijn niet makkelijk meer te omzeilen met alternatieven als diepvries en conserven. De prijsstijgingen in augustus zijn daarvoor te hoog (in vergelijking met andere jaren in augustus), blijkt uit cijfers van statistisch bureau Destatis voor Duitse winkels. Duitsland is de grootste consumentenmarkt van Europa en maatgevend voor verhoudingen elders.

Doorberekening hogere kosten

Voor de bewerkte producten (diepvries of conserven) ligt de prijs 6 tot 8 indexpunten boven het vorige hoogste punt. Bij verse groente en fruit is dat nieuwe hoogste punt 2 tot 3 indexpunten boven het vorige record voor augustus (zie tabel). Een oorzaak voor snelle stijging bij bewerkte groente kan mogelijk worden gezocht in hogere kosten die doorberekend worden. Ook lijkt sprake van lagere voorraden na turbulente coronavraag en lastiger teeltomstandigheden.

Recordprijzen voor tomaat, paprika, sla en bessen

Inzoomend op de individuele prijzen voor verse groente en fruit blijkt dat verschillende producten ook een hoogste peil halen. Bij tomaat en paprika is dat het geval, maar ook bij sla en andere bladgewassen en bessen (aardbeien en ander zachtfruit). De hogere prijzen voor groente en fruit vormen zo een belangrijke drijfveer voor de omzetgroei bij supermarkten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer