Markt: Recordoogst bessen in Duitsland

16-02 | Laatste update op 08-07 | |
Archieffoto van teelt blauwe bessen. Foto: Bert Jansen
Archieffoto van teelt blauwe bessen. Foto: Bert Jansen

Het uitblijven van vorst en droogte, maar ook groei van de kappenteelt leidt tot een recordoogst bessen in Duitsland in 2021.

In 2021 werd in Duitsland bijna 45.600 ton bosbessen geoogst op een areaal van 9.440 hectare. Terwijl het areaal nagenoeg constant bleef in vergelijking met vorig jaar, steeg het oogstvolume met 27%. De gunstigere weersomstandigheden in 2021 speelden vooral een rol. Groei van het areaal was er alleen voor blauwe bes.

De groei in kappenteelt speelt wel een rol. In 2021 werd circa 400 hectare extra onderkapt. Uit de beschermde teelt frambozen wordt een drie keer zo hoge hectare-opbrengst behaald.

Gunstiger weer dan in 2020

De belangrijkste oorzaak voor de gestegen Duitse bessenproductie is echter het weer. Het jaar 2020 werd gekenmerkt door late vorst en droogte. Dat bleef afgelopen jaar uit. Vooral bij blauwe bes steeg de oogst daardoor met 38%. Het areaal blauwe bes steeg licht met 70 hectare, een groei van 2%.

Het biologische areaal bosbessen bedraagt nu circa 2.940 hectare, dat is ongeveer 31% van het totale bessenareaal in Duitsland. De teelt is wel verschillend, met als belangrijkste soorten arionabes en duindoorn, daarna gevolgd door blauwebes.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer