Markt: Prijzen Week 41 glasgroente weer boven 2019

13-10-2020 | |
Komkommer loopt op de veiling op tot boven de euro. Foto: Peter Visser
Komkommer loopt op de veiling op tot boven de euro. Foto: Peter Visser

Telers zien in het staartje van het groenteseizoen soms een welkome plus op de uitbetaalprijs.

Dat blijkt uit Belgische uitbetaalprijzen voor glasgroente en teelt van de vollegrond. De marktsituatie lijkt stabiel hoger dan vorig jaar, bijvoorbeeld bij komkommmer. Deze week stijgt de prijs op de dagmarkt richting een euro en zelfs daarboven op de krappe veilling van The Greenery.

Belgische veilingen

Vorige week (week 41) lag de uitbetaalprijs voor komkommer bij de Belgische veilingen net onder de € 0,60, een stijging van € 0,20 in een week en bijna datzelfde prijsverschil is er ten opzichte van 2019 toen de uitbetaalprijs in week 41 € 0,45 was. Met het oplopen van de komkommerprijzen deze week, wordt ook week 42 een betere handelsweek dan 2019.

Spanje

De komkommermarkt wordt gemaakt door Spanje. Op groothandelsmarkten in Frankrijk stijgen de Spaanse komkommerprijzen maandag een dubbeltje naar € 0,35 per stuk, maar dat haalt het dan weer niet bij de prijzen van een jaar geleden (€ 0,45).

Ook de andere grote glasgroenteproducten noteren een plus ten opzichte van 2019 en ook daar zet de stabiele prijsvorming deze week door, blijkt uit veilingnoteringen. Klik hier voor meer glasgroenteprijzen van deze week.

Witlof en bloemkool

Bij de afzet van groenten van de vollegrond is in week 41 opnieuw te zien dat prijzen van witlof en bloemkool hoog noteren. Beide producten werden in week 41 duurder en namen een forsere prijsafstand van het niveau van 2019 (zie grafiek). Voor witlof is de matige productie voorzien in deze periode rond de omschakeling naar nieuwe wortels. De teneur is dat droogte vroeg en later in het seizoen ook de opbrengst van wortels beïnvloedt. Een meerprijs van € 0,76 ten opzichte van 2019 in week 41 lijkt daarvoor nu een juiste beloning.

Prei

Eigenlijk is prei in week 41 ook een gunstige uitschieter ten opzichte van 2019. Deze week lijkt daar dan weer wat verandering in te komen. De prijzen zakken naar het niveau van vorig jaar, van zo rond de € 0,50 per kilo.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer