Doorgaan naar artikel

Markt: Prijzen prei geven ‘winst’ weer snel prijs

Prei. - Foto: Stan Verstegen

Prei. - Foto: Stan Verstegen

In de derde week van oktober stegen de prijzen voor prei in België iets, maar in de vierde week was weer sprake van een prijsdaling.

Half oktober zaten de prijzen voor prei op een niveau van 50 tot 60 cent per kilo. In de twee weken daarna bleven de prijzen voor de sortering Lang Wit op de Nederlandse veilingen steken op een niveau van 40 tot 50 cent. Op de Belgische REO Veiling leefde de prijs voor de sortering 304 FLMW eerst op van 53 cent op 12 oktober naar 71 cent op 19 oktober, maar daarna werd die ‘winst’ toch weer snel prijsgegeven en zakte de prijs terug naar het niveau van rond 50 cent.

Prei op Nederlandse veilingen

Op de Nederlandse veilingen lag het prijsniveau half oktober op 40 tot 45 cent per kilo. Bij ZON fruit & vegetables werd op 19 oktober voor de klok voor de sortering Lang Wit 49 cent betaald. Een eenmalige dip van 38 cent buiten beschouwing gelaten, bleef de prijs tot eind oktober 42 à 47 cent. Tot 26 oktober liep de prijs licht op, daarna was de trend weer licht dalend.

Bij The Greenery ging de prijs voor de sortering Lang Wit van 39 cent op 15 oktober naar 50 cent op 19 oktober. Daarna zakte de prijs geleidelijk tot 40 cent op 29 oktober.

Prijsoplevingen

Het huidige prijsniveau is vergelijkbaar met vorig jaar. In grote lijnen ligt de prijs in september/oktober op hetzelfde niveau als vorig jaar, alleen vallen dit jaar wat prijsoplevingen op, zoals begin september een opleving tot 90 cent. Helaas was die van korte duur. In de eerste week van oktober hield de prijsopleving wat langer stand, 70 tot 80 cent per kilo.

Verwachting voor november

In november 2019 zakte de prijs van 60 cent eind oktober in eerste instantie tot 28 cent op 11 november. Daarna werd op 20 november de ‘hoogste’ prijs van 47 cent genoteerd. Pas in de loop van december was sprake van enig prijsherstel. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er dit jaar in november weinig verandert in de prijs van prei.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost prei deze week 59 cent per kilo. Vorige week was een actieweek met prei, die toen 33 cent kostte.

Bij Jumbo kost de prei al weken 55 cent, evenveel als deze en vorige week bij de Plus. In de twee weken daarvoor kostte de prei bij Plus slechts 33 cent.

Dekamarkt zit al sinds 16 juni op 59 cent en bij Dirk en Vomar kostte prei in de afgelopen weken 55 cent, maar deze week 54 cent. In de actieweek bij Coop is de preiprijs deze week 33 cent.

Prognose: stabiele prijzen.

Beheer
WP Admin