Doorgaan naar artikel

Markt: Prijs voor prei glijdt af na korte opleving

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

In de tweede en derde week van november trokken de prijzen voor prei nog aan. Maar na de ‘piek’ op 20 november met een notering van circa 50 cent per kilo voor sortering Lang Wit is sprake van een dalende trend, die nu pas stabiliseert tussen 30 en 40 cent. De matige prijs is het gevolg van ruim voldoende aanbod.

De ‘prijspiek’ bij ZON fruit & vegetables viel op 20 november met een prijs van 47 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Op 12 december lag de prijs weer net onder 30 cent, bij The Greenery was de klokprijs toen 20 cent per kilo. In de afgelopen twee jaar vertoonde de prijs rond deze tijd een stijgende trend, het is maar de vraag of dat dit jaar ook gaat lukken gezien het ruim voldoende aanbod.

Lichte prijsopleving mogelijk

Misschien is er richting kerst sprake van een lichte prijsopleving, omdat veel personeel rond de feestdagen huiswaarts keert. De verwachting is echter dat die prijsopleving van korte duur is. Of het moet zo zijn dat de vorst zijn intrede doet en/of de supermarkten met actieweken komen. Eigenlijk is de hoop op een betere prijs vooral op die twee aspecten gevestigd.

Prijs REO Veiling daalt

Bij REO Veiling zakte de prijs voor de sortering 3-4 FLMW van 56 cent op 5 november naar 26 cent op 12 november om vervolgens weer een beetje op te krabbelen naar 45 cent op 15 november. Sindsdien is sprake van een dalende prijstrend tot een prijs van 28 cent op 3 december. Daarna trokken de prijzen weliswaar weer aan, maar met een prijs van 40 cent op 11 december is het prijsniveau nog altijd matig.

Slijtage herfstprei

De stand van de gewassen is wat wisselend. Met name de late herfstprei waarin momenteel gerooid wordt en die vanwege de prijsvorming wat langer is blijven staan, laat op het veld wat slijtage zien door de relatief hoge temperaturen in combinatie met de hoeveelheid neerslag. De slijtage betreft vooral het buitenste blad, dat betekent extra werk om er een mooie prei van te maken.

Ruim aanbod prei

Het huidige ruime aanbod van prei kan verklaard worden door de aanhoudende groeiomstandigheden, maar ook door de uitbreiding van het areaal aan late herfstprei. Dat is ook in Frankrijk gebeurd, wat betekent dat er druk is op de exportmarkt. Er vindt wel export plaats, maar tegen lagere prijzen.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn vraagt ook deze week 50 cent voor een prei. Ook de prijs per bussel is met € 1,69 voor vijf stuks (€ 1,88 per kilo) onveranderd ten opzichte van half november. Bjj Jumbo, Plus en Jan Linders zijn er eveneens geen veranderingen: Jumbo vraagt 45 cent voor een prei, Plus en Jan Linders vragen 49 cent.

Prognose: aanhoudend matig prijsniveau.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin