Doorgaan naar artikel

Markt: Preiprijzen stijgen tot bijna recordhoogtes

Foto: Canva

Foto: Canva

In de loop van mei zijn de prijzen voor prei geleidelijk weer gestegen, tot bijna recordhoogtes. Het is een gevolg van de krapte aan prei die tot het nieuwe seizoen aan zal houden.

Begin mei was bij REO Veiling sprake van prijzen voor de sortering van 3-4 FLMW van rond € 1,40 per kilo. In de loop van de maand stegen de prijzen tot bijna € 1,75 op 19 mei. Bij ZON fruit & vegetables werd op 4 mei een prijs van € 1,55 genoteerd, na een lichte terugval tot € 1,35 ging het weer in opwaartse lijn tot € 1,74 op 19 mei. Bij The Greenery werd op 6 mei voor de klok € 1,54 betaald, op 7 mei was dat € 1,45 en daarna was sprake van een prijsstijging tot € 1,66 op 20 mei.

Bij REO werd op 26 maart de prijspiek van € 1,80 gehaald, behoudens de prijsvorming in het prille begin van het seizoen de (eenmalig) beste prijs tot nu toe. Bij ZON werd dat record op 30 maart gevestigd met een prijs van € 1,78 op 30 maart en bij The Greenery op 14 mei met € 1,71. De huidige prijzen komen daarbij dicht in de buurt en aan de opwaartse prijslijn lijkt nog geen einde gekomen.


Lees verder onder de grafiek.

Incidentele dip

De laagste prijzen dit seizoen waren bij ZON. Zowel de piekprijzen als de dipprijzen zijn incidenten, maar gemiddeld genomen is de prijsvorming in de vrije handel dit seizoen gewoon prima. Met dank aan een lagere productie, dat dan weer wel, en structurele krapte op de markt.

Aanvoer REO Veiling

Het geleidelijk zakkende aanbod aan prei blijkt ook uit de aanvoercijfers van REO Veiling. In de week van 12 april (week 15) werd in totaal over alle sortering losse prei nog iets meer dan 1.000 ton aangevoerd. In week 16 zakte dat naar ruim 861 ton en in week 17 naar ruim 859 ton. In de eerste week van mei werd nog bijna 848 ton aangevoerd. In de week van 10 mei viel er door Hemelvaartsdag een aanvoerdag uit en kwam de aanvoer uit op ruim 656 ton. Deze week staat de teller tot en met woensdag op 505 ton. Daarmee lijkt de aanvoer deze week tussen 750 en 800 ton uit te komen.

Prei in de supermarkt

In de supermarkten blijft de prijsstelling van prei deze week onveranderd ten opzichte van de eerste week van mei. Bij de Plus, Coop, Jumbo en Albert Heijn kost een prei 59 cent, bij de Volmar 55 cent. Bij Dirk is sprake van een actieweek met een prijs van 29 cent. Volgens supermarktscanner.nl de laagste prijs bij deze supermarkt van heel het seizoen. In vier eerdere actieweken was de prijsstelling 33 cent.

Prognose: goede vooruitzichten tot einde seizoen.

Beheer
WP Admin