Doorgaan naar artikel

Markt: Preiprijs blijft in mineur

De prijs voor prei is constant, maar constant te laag. Afgaande op de prijzen bij The Greenery, BelOrta, REO en ZON is een kiloprijs van 40 cent de absolute top.

In de analyse van 17 augustus werd al verwezen naar een uitbreiding van het prei-areaal tot 8% in vergelijking met 2020. Dat is terug te vinden in de CBS-cijfers, met 2.270 hectare prei in 2020 en 2.460 hectare in 2021. Opvallend is dat ook het aantal bedrijven met prei volgens het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hoger is: vorig jaar 270 bedrijven, dit jaar 280 bedrijven.

Dieptepunt

Kijkend naar het prijsverloop over een langere periode, is te zien dat de huidige prijs de laagste is in 12 maanden. Alleen in de laatste week van november 2020 was de prijs vergelijkbaar slecht. De rest van de periode was de prijsvorming aanmerkelijk beter, met afgetekende piekmomenten eind maart en eind mei. Dat was trouwens met dank aan corona, dat ervoor zorgde dat de retail in 2020 toptijden beleefde met groenten en fruit.

Cyclisch prijsverloop

Als het huidige kalme weer aanhoudt, wordt prei niet ineens duurder. Het merendeel van de dit jaar geteelde prei moet immers ook afzet vinden. Uit de huidige situatie valt de les te leren dat een goed jaar niet per definitie gevolgd wordt door nog een goed jaar.

Het cyclische prijsverloop dat normaal wordt gekoppeld aan varkens, is voor prei eveneens van toepassing. Dit laatste is in de voorbije jaren in deze rubriek al vaker voor prei opgemerkt. Een bijkomende opmerking was dan ook altijd dat je algemene gewassen als prei alleen moet telen als er op voorhand al een klant voor is. Ofwel: prei telen en afwachten wat de gek er voor geven wil, is eigenlijk niet meer van deze tijd. Daarvoor is de teelt te risicovol en te duur.

Prognose: prijzen stabiel.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin