Doorgaan naar artikel

Markt: Prei voor 60 cent, dat kan beter

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

Met klokprijzen in Nederland en België van zo’n 60 cent per kilo, is er in vergelijking met een maand geleden zo’n 30 cent af. De verwachting dat de prijs rond 90 cent zou blijven, is dus niet uitgekomen. Het is echter te verwachten dat de komende weken prijs weer herstelt.

De prijs nam tot begin februari af en is sindsdien weer min of meer stabiel rond een niveau van 60, 65 cent. Een eenduidige verklaring is er niet. Een verklaring is dat voorafgaand aan de vorst/sneeuw veel prei naar binnen is gereden. Dat is inmiddels wel weggewerkt, wellicht in hoeveelheden die aan de hoge kant waren. Bovendien speelt een rol dat telers in de aanloop naar het nieuwe seizoen de prei wellicht wat sneller weg willen hebben. Alles bij elkaar heeft dat geleid tot een wat groter aanbod.

Geen reden voor nervositeit

Piet van der Haas van toeleverancier Mertens in Horst wijst erop dat in tegenstelling tot in Nederland, in landen als België nog relatief weinig prei tegen de vorst wordt afgedekt. Dat aandeel staat er na de vorst wat minder bij in vergelijking met wel afgedekte prei, en wordt nu versneld geruimd. Dat geeft extra aanbod. Nog een factor, aldus Van der Haas, is de handel. “Er is geen vorstvoorspelling, dus er is geen reden voor nervositeit.”

Beperkt animo voor verkoopacties

Bij veiling REO in Roeselare ligt het aanbod de laatste weken rond de 400 ton op de 3 wekelijkse veildagen. Volgens een woordvoerder van de veiling is dat een behoorlijke, maar zeker geen topproductie. Volgens hem is de kwaliteit tot nu toe goed, met voldoende buitenlandse vraag. Mogelijk dat het ruime aanbod van andere producten als witlof en van importproducten wat druk op de prijs voor prei geeft, oppert hij. Hij signaleert verder een beperkt animo van supermarkten voor verkoopacties met prei. Dat laatste kan samenhangen met de relatief hoge prijs van enkele weken geleden.

Aantrekken

De komende periode nemen de hectareproducties af, in eigen land en in het buitenland. Dat is voor een deel nog steeds een gevolg van de droogte in Europa. Een tweede aspect dat het aanbod beïnvloedt is het tijdstip van het jaar en het open weertype. In februari is de hoeveelheid voorbereidend buitenwerk voor het komende groeiseizoen nog beperkt, maar over enkele weken gaat dat veranderen, gevolgd door de eerste plantactiviteiten in de loop van maart. Op basis daarvan is de verwachting dat het aanbod zeker niet zal stijgen, in combinatie met een stabiele vraag. Beide factoren zijn gunstig voor een weer oplopende prijsvorming in het komende deel van februari

Prei moet bij supermarkt Plus € 2,18 per kilo kosten, Jumbo en AH hanteren een stuksprijs van 61 cent. Een voordeelpak met 5 stuks kost bij AH € 1,79.

Verwachting: prijsherstel

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin