Markt: Opleving prijzen prei van korte duur

04-01 | Laatste update op 02-06 | |

Half december gingen de prijzen voor prei eindelijk omhoog. Dat de prijsopleving van korte duur zou zijn, was al min of meer voorspeld. Maar een ‘piek’ van slechts een week is wel zeer kort.

De piek in de prijsvorming voor de sortering 3-4 FLMW lag bij REO Veiling in de dagen rond 20 december met prijzen tussen 64 en 70 cent per kilo. Helaas ging het daarna alweer snel bergafwaarts tot een prijs van 35 cent op 24 december. In de week na kerst bleef dat prijsniveau gehandhaafd. In de eerste dagen van het nieuwe jaar is het met een prijs van 26 cent op 3 januari en 36 cent op 4 januari in ieder geval niet beter.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables is de lijn identiek, zoals te verwachten is. Daar steeg de prijs voor de sortering Lang Wit op 16 december naar 56 cent per kilo. Op 20 december werd 67 cent genoteerd en op 23 december was de prijs weer gezakt tot 55 cent. In de week na Kerstmis zitten de prijzen tussen 32 en 41 cent. In de eerste dagen van het nieuwe jaar is dat gezakt tot een prijzen van rond 28 cent.

Flinke vorstperiode

Dat in de huidige prijs op korte termijn veel zal veranderen, ligt niet voor de hand. Misschien dat een flinke vorstperiode, net als vorig jaar, voor prijsverbetering kan zorgen. Het verschil met vorig jaar is wel dat er toen krapte aan prei was, terwijl er momenteel nog steeds sprake is van (ruim) voldoende aanbod.

Prei in de supermarkt

Vorig jaar zat het prijspeil voor prei in de supermarkten in de laatste week van het oude jaar en de eerste van het nieuwe jaar volgens supermarktscanner.nl op 57 cent per stuk. Dit jaar was dat in de laatste week van het jaar 65 cent, aanbiedingen buiten beschouwing gelaten.

Deze week rekent Albert Heijn eveneens 65 cent, net als Jumbo, Plus, Coop en Dekamarkt. Bij Vomar en Dirk kost een prei 59 cent. Bij Jan Linders is prei deze week in de actie met de tweede prei gratis, dus twee stuks voor 65 cent.

Prognose: aanhoudend matig prijzen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer