Doorgaan naar artikel

Markt: Ook preiprijs leidt onder hitte en droogte

Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

Het is niet alleen afzien en druk zijn met beregenen voor telers van prei. De prijsvorming voor de prei van het nieuwe seizoen startte begin juni nog redelijk, maar zakte al snel onder de euro per kilo. Na de extreme hitte van vorige week is het prijspeil, net als het waterpeil, verder gezakt. Het niveau zit nu op 40 à 50 cent per kilo.

In België is de prijsvorming momenteel iets beter dan in Nederland. Liggen de prijzen bij ZON fruit & vegetables voor de sortering Lang Wit begin deze week op een niveau van net geen 40 cent, in België wordt voor Flandria-kwaliteit gemiddeld rond 50 cent betaald. Naar verluidt is het met name de vraag vanuit Frankrijk die tot een betere prijsvorming leidt. Op REO Veiling zie je bovendien een scala aan productcodes van prei die op andere wijzen dan de standaard in poolfust worden aangevoerd. De prijsvorming hiervan is aanmerkelijk beter dan van de meest gangbare sorteringen.

Prijsverloop ZON

Bij ZON fruit & vegetables startte het nieuwe seizoen begin juni met een prijsniveau van rond € 1,40 per kilo, maar al snel zakte dat richting 90 cent om half juni op 75 cent uit te komen. In de weken daarna lag het prijsniveau tussen 60 en 70 cent. In de afgelopen week gingen de temperaturen geleidelijk omhoog naar zo’n 38 graden en vertoonde het prijsbeeld van prei het omgekeerde effect met een dalende lijn van 46 cent begin vorige week naar 34 cent afgelopen vrijdag. ZON spreekt van een niet al te grote aanvoer, maar ook geen al te grote vraag, met als resultaat tegenvallende prijzen. Dat is wel in de lijn van meer groenten op dit moment, met uitzondering dan van bladgewassen waar logischerwijs wel degelijk vraag naar is.

Goede kwaliteit

Kwalitatief wordt de huidige prei als goed beoordeeld. Uiteraard is er sprake van enige trips-schade en is door de hitte en het vele beregenen de kleur soms wat minder. Van eventuele mindere houdbaarheid door slappere prei is tot nog toe geen sprake geweest. Wel oogsten de telers vanwege de groeiomstandigheden, ondanks het vele beregenen, minder kilo’s van een hectare.

Markttendens: bij dalende temperaturen aantrekkende prijzen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin