Doorgaan naar artikel

Markt: Lauwe handel in prei door hitte

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

De hitte van de vorige week heeft de prijzen voor prei geen goed gedaan. Net als vorig jaar zakten de prijzen in de laatste week van juli in Nederland naar een niveau van 35 cent per kilo. In België wist de prijs zich iets beter te handhaven, met 59 cent als laagste prijs voor de klok.

Half juli lagen de prijzen voor prei Lang Wit op ZON fruit & vegetables tussen 65 en 70 cent per kilo. Vorige week zakte dat geleidelijk naar de dip van 35 cent op vrijdag 26 juli. Deze week is sprake van licht prijsherstel op een niveau van rond 50 cent.

Op REO Veiling werd vrijdag 26 juli nog 59 cent per kilo geklokt voor de sortering 3-4 FLMW. Ook dat was de laagste prijs na een dalende lijn sinds half juli met prijzen tussen 84 cent en € 1,11 per kilo. Op 31 juli werd 65 cent genoteerd. Tussen half mei en half juli waren de prijzen extreem goed, als gevolg van krapte aan prei.

Stabiel volume

Vorige week was de handel in prei lauw, begrijpelijk door het extreem warme weer. Deze week trekt de vraag weer wat aan. De volumes bij ZON fruit & vegetables zijn in de afgelopen redelijk stabiel en liggen op het niveau van vorig jaar. ZON verwacht dat dit in de komende periode zo blijft, hoewel er in zijn algemeenheid geluiden zijn dat in de late herfstprei sprake is van uitbreiding van het areaal. Het is nog koffiedik kijken hoe dat dan zal uitpakken voor de prijsvorming in die periode.

Iets minder droog

Vorig jaar waren de lijn en het prijsniveau in de laatste weken van juli vrijwel hetzelfde als dit jaar. Toen zette het prijsherstel in Nederland en België door de aanhoudende droogte door, het is even afwachten wat dit jaar gaat gebeuren. De vooruitzichten op de langere termijn zijn in ieder geval dat het aan de droge kant zal blijven met nog steeds vrij zomerse temperaturen. Verschil met vorig jaar is wel dat, hoewel plaatselijk, in ieder geval af en toe een bui regen valt, zodat de droogte minder extreem is dan vorig jaar.

Goede kwaliteit

De wat meer wisselende weersomstandigheden maken ook dat over de kwaliteit tot op heden nauwelijks klachten zijn. Druk van trips is er wel, maar toch op een wat lager niveau dan vorig jaar. Toen was door de aanhoudend hoge temperaturen met tevens hoge nachttemperaturen trips op een gegeven moment niet meer in hand te houden. Met de recente tijdelijke toelating van Benevia hebben telers in ieder geval een extra middel in handen om de druk van trips op een aanvaardbaar niveau te houden.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week 59 cent voor een prei. Een bussel van 5 stuks kost € 1,79, dat is € 1,99 per kilo. Jumbo vraagt 55 cent per stuk en Plus 59 cent. De regionale supermarkt Jan Linders betrekt prei onder andere van teler Brooker in Hout-Blerick (Venlo) en vraagt 65 cent.

Markttendens: Stabiele aanvoer en prijsvorming.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin