Doorgaan naar artikel

Markt: Gaten in aanvoer zachtfruit

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Bij blauwe bes en frambozen is krapte ontstaan doordat het Nederlandse seizoen niet voldoende aansluit op snel aflopende import.

Een verkoper van blauwe bessen laat weten dat iedereen belt voor blauwe bessen. Supermarkten en hun vaste leveranciers bellen stad en land af om bessen vrij te geven. Dat heeft te maken met verkrijgbaarheid van importbessen. Die productie loopt in Marokko en Spanje sneller af dan verwacht en het Nederlandse seizoen zal iets verlaat zijn, is de verwachting van de zachtfruitexporteur.

Op de veilklokken werd maandag maximaal € 1,50 betaald voor blauwe bessen (125 gram). De krapte valt tegelijk met acties in de Nederlandse en buitenlandse winkels. Leveranciers hebben moeite de afgesproken volumes te leveren. Dat geldt voor winkels in Duitsland, maar ook Zwitserland en Oostenrijk hangt aan de telefoon, zegt de verkoper.

Kwaliteitsproblemen

Enigszins vergelijkbaar is de situatie bij frambozen. Door kwaliteitsproblemen bij import (regen in Portugal) is het prijsverschil tussen Nederlandse en Portugese nu € 7 per kilo. De aanvoer Kwanza voor de klok in België lag maandag een stuk hoger dan een week terug. De prijzen hadden daar geen last van. De prijzen liepen op met 10 cent naar € 1,66 per 125 gram, maar er lijkt nog ruimte voor enige verhoging.

Mixacties

In Nederland kiezen winkels als Plus en AH voor mixacties. Plus kiest de ongelukkige mix blauwe bes en frambozen. Die zijn beide krap en duur. AH heeft blauwe bes en bramen als actieproducten in de mix. Bramen zijn makkelijker verkrijgbaar en de prijzen op de veiling zijn eigenlijk te laag.

Beheer
WP Admin