Markt: Dagmarkt kan piek rode paprika lastig aan

03-09-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

De daguitdraai van de veilingen laten het echt zien: rode paprika voor onder € 0,40 per kilo.

De paprikamarkt is dit jaar opmerkelijk instabiel. De laatste veilprijzen van vrijdag 3 september laten prijzen zien van onder € 0,40 bij The Greenery. Daarin was de veiling niet de enige plek waar de druk zo werd ervaren. Ook ZON noteerde bij een grotere aanvoer dit prijsniveau.

Tweede-gratis-actie

De hogere productieverwachting bracht al meer actiebereidheid bij supermarkten de afgelopen week, met tweede-gratis-actie bij Albert Heijn als voorbeeld. Die steun is er volgende week wat minder, lijkt het.

Deze week wijkt de prijsvorming op de dagmarkt af van voorgaande jaren begin september toen prijzen juist opliepen naar € 2. De achtbaan van de prijsvorming dit jaar volgt het normale patroon allang niet meer. Dit jaar kenmerkt zich door weinig licht en wisselende zetting, waardoor er veel schommelingen in de producties zijn. Toch spraken afzetorganisaties nog recent hoopvolle verwachtingen uit voor de rest van het seizoen. Of telers met alle prijsextremen aan de uitbetaalprijs van vorig jaar komen, is nog zeer de vraag.

Oost-Europese paprika

De inzinking volgt op hoge paprikaprijzen die op Duitse afzetmarkten juist concurrenten uit Oost-Europa in het zadel hielpen. De blijvend hoge prijzen in de handel (€ 2,36 in week 34) deden de vraag naar Pools product toenemen op Duitse groothandelsmarkten. De komende week zullen de verhoudingen anders liggen op deze markten, is de verwachting. Kwaliteit zal dan doorslaggevend zijn voor kopers. Ook voor Nederlandse partijen is er de uitdaging het niveau voldoende hoog te houden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer