Doorgaan naar artikel

Markt: aanbod prei ondergemiddeld, prijs herstelt

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

Door de lange periode van droogte blijft het aanbod aan prei op de Duitse groothandelsmarkten onder het gemiddelde. Dat leidde in week 42 tot prijzen die 36% hoger zijn dan het 3-jarig gemiddelde.

De vraag naar prei had in de afgelopen periode lange tijd te lijden van de aanhoudend zomerse temperaturen in de herfst. Nu de weersomslag definitief is, zou dat kunnen leiden tot een aantrekkende vraag. Dat verwacht het Duitse marktbureau AMI. Door de lange periode van droogte is het in ieder geval zo dat het aanbod nog langere tijd onder het normale niveau zal liggen. Hoewel de prijs bij de aankoop op de Duitse groothandelsmarkten sinds week 38 een licht dalende tendens vertoont, was de prijs in week 42 met € 1,16 per kilo nog altijd 36% hoger dan het 3-jarig gemiddelde.

Huidige prijs prei beter dan in 2016

Sinds week 38 schommelt de prijs volgens cijfers van AMI tussen € 1,07 en € 1,20. Vorig jaar schommelde de prijs over dezelfde periode vanaf week 38 tot en met week 42 tussen € 0,81 en € 0,68. In 2016 werd in die periode € 1,01 tot € 0,94 betaald. Qua prijs onderscheidt het seizoen zich tot nu toe daarmee in positieve zin. Kwalitatief wordt momenteel goede prei aangevoerd, het grootste euvel is cosmetische schade door trips.

Klokprijzen REO Veiling dalen

Sinds begin september vertonen de klokprijzen op REO Veiling een geleidelijk dalende tendens. Op 3 september werd nog € 1,15 geklokt voor de sortering 3-4 FLDW, op 19 oktober was dat 58 cent. Deze week heeft de prijs weer een opgaande lijn te pakken tot een prijs van 72 cent op 24 oktober.

Bekijk actuele prijzen voor prei en stel zelf prijsvergelijkingen samen

Wispelturiger prijsbeeld bij ZON fruit & vegetables

Op 4 september werd bij ZON fruit & vegetables voor de sortering Lang Wit € 1,19 geklokt. Bij ZON vertoont de prijs een wat wispelturig beeld. Sinds 15 oktober is er wel verval en sinds 18 oktober zit de prijs tussen 44 en 55 cent. Die laatste prijs werd donderdag 25 oktober gerealiseerd en dat betekende een lichte prijsstijging ten opzichte van de dagen daarvoor in deze week.

Prognose: beperkt aanbod en prijsherstel.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin