Doorgaan naar artikel

Makkelijker subsidie en goedkope lening nieuwe kas

Foto: Wick Natzijl

Foto: Wick Natzijl

Nieuwe eisen voor Groen Label Kas (GLK) zijn makkelijker te halen voor emissie en andere milieuzaken.

In de nieuwe eisen voor GLK zijn eisen voor CO2-emissie met 10 kilo (per vierkante meter) verruimd mits wordt ontvochtigd. Dat blijkt uit de nieuwe GLK-criteria. De tijdelijke versoepeling is nodig omdat nu minder dan een derde van de nieuwe kassen zo’n certificaat heeft.

Het mes snijdt voor Stichting Milieukeur aan twee kanten. De ervaring met ontvochtigingstechnieken is beperkt. Vertrouwen in deze technieken moet nog groeien. Door extra emissieruimte bij gebruik van deze techniek wordt de drempel voor toepassing verlaagd. Dat geldt voor zowel niveau A als B. Het verschil tussen beide niveaus is de toegang tot goedkopere groene leningen in de Groenregeling.

Streven naar verduurzaming

Bij GLK wordt de emissie berekend via een CO2-berekeningsmodule die vanaf volgend jaar ook voor PlanetProof wordt gebruikt om de bedrijfsspecifieke emissie te berekenen en zo naar verduurzaming te streven. Daarbij wordt een bedrijf op zijn vroegst in 2022 afgerekend op het verbruik in 2020.

Punten voor PlanetProof

Behalve deze verruiming wordt het voor bedrijven makkelijker om te voldoen aan de norm voor GLK. Deelname aan PlanetProof weegt nog altijd zwaar door in de benodigde milieuscore, terwijl 31% van de bedrijven nu al gecertificeerd is voor PlanetProof en het een standaard inkoopeis wordt voor veel Nederlandse supermarkten.

In de criteria staat nog Milieukeur als eis vermeld, het oude certificaat dat voor koplopers in de sector was opgesteld. Dat moet PlanetProof zijn. Dat is niet meer op de koplopers maar op de hele sector gericht.

Ook de emissie-eisen voor drainagewater zijn opgenomen in het schema met relatief veel punten, terwijl daar wettelijke normen voor gaan gelden.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin