Doorgaan naar artikel

‘Machtsspel heeft bij ons geen kans’

Sinds eind 2013 zijn we op weg onze eigen blauwe bessen te vermarkten. Maar goed dat we niet van tevoren weten hoeveel inspanningen hiervoor nodig zijn, of welke risico’s we lopen.

Maar succes doet dit alles snel vergeten. We zijn nu aangekomen in een periode waarin alles zijn invulling heeft gekregen en zaken wat gestructureerder verlopen, zelfs jaarrond.

Terugkijkend op 2016 verliepen de zaken best naar tevredenheid, alhoewel het Nederlandse zomerseizoen voor blauwe bessen in juli, net na de Brexit, zeer chaotisch startte. Sommige Engelse supermarktketens voelden zich niet meer gebonden aan eerder gemaakte afspraken en wilden lagere prijzen bedingen. De kosten als gevolg van de lagere koers van het Britse pond ten opzichte van de euro moesten worden gecompenseerd. Over machtsmisbruik gesproken; dit is toch wel een overduidelijk voorbeeld. Als jonge speler op deze markt kom je al snel in de verleiding om hierin mee te gaan, want de oogst was tenslotte ingezet.

Ketenomkering

Toch hebben we een signaal afgegeven: ‘niet met ons!’. We hebben de geoogste bessen tijdelijk opgehouden en geleverd aan andere afnemers, totdat ze inzagen dat ze bij ons geen kans hadden met dit machtsspelletje. Gelukkig verliep de vraag naar blauwe bessen de rest van het jaar voorspoedig, mede door de tegenvallende oogsten in delen van Duitsland en Polen. Zo kwamen we toch weer bij elkaar uit, maar wel onder een veel gunstiger gesternte.

Het begin van een ketenomkering is geboren, zolang overproductie tenminste uitblijft.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Theo Douven

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin