Doorgaan naar artikel

LTO: oneerlijke handel speelt nauwelijks onder boer en tuinder

concentratie aan supermarktzijde zet door. LTO ziet toch geen rol in een stuurgroep oneerlijke handel.

concentratie aan supermarktzijde zet door. LTO ziet toch geen rol in een stuurgroep oneerlijke handel.

LTO Nederland ziet voor zichzelf geen rol meer in de stuurgroep oneerlijke handelspraktijken. Dat blijkt uit de evaluatie die minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De levensmiddelenindustrie (FNLI) en de supermarkten (CBL) willen de stuurgroep na een proefperiode wel voortzetten, ook al zijn er geen klachten binnen gekomen.  Ook minister Kamp wil de stuurgroep voor de agrofoodketen in stand houden.

Volgens LTO Nederland speelt het onder boeren en tuinders nauwelijks, dat er sprake zou zijn van oneerlijke praktijken.  De gedragscode is geen antwoord op de problemen die onder boeren en tuinders leven, zoals de lage inkomens en de vereiste verduurzaming van de productie.

Anderzijds heeft LTO er geen bezwaar tegen als het project wel wordt voortgezet. Mocht de stuurgroep worden opgeheven, dan kunnen ondernemers zich nog altijd registreren bij het Europese Supply Chain Initiative, waarbij aangesloten bedrijven zich verplichten richtlijnen voor eerlijke handel te volgen. Wie dat niet doet, loopt het risico met naam en toenaam te worden genoemd.

De supermarkten (CBL) hebben voorgesteld de stuurgroep uit te breiden met een aantal boerenorganisaties. Hoewel LTO Nederland een hoge dekkingsgraad heeft, vertegenwoordigt de organisatie niet alle boeren, aldus het CBL.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin