Doorgaan naar artikel

‘Los biologie bijgestrooid uit voorzorg’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Bij maatschap Van der Ploeg-Jansen in Nootdorp wordt er nu volop gesneden van de ranken van de tweede teelt. Die zijn er goed sterk uitgekomen.

De afgelopen eerste teelt is teelttechnisch goed afgerond. Dave van der Ploeg: “We hebben voldoende gesneden. En tot het eind van de teelt bleef de kwaliteit goed.

Omdat de planten vlot groot genoeg waren geworden, is de huidige teelt een dag eerder gepoot dan gepland, op 18 april. Rond de teeltwisseling was het heel warm weer, maar het gewas heeft daar geen last van ondervonden.

Het gewas staat krachtig genoeg om straks een overgang naar zomerse weersomstandigheden aan te kunnen

Behoorlijk groei

Er zijn ongeveer 14 stammers aangehouden, met nog gemiddeld een komkommer extra van een dubbele vrucht die bovenin bij de rank is aangehouden.

In week 20 zijn de ranken over de draad gelegd, en halverwege week 21 is er getopt. In het weekend aan het eind van die week viel er een klein productiegaatje, maar daarna kwam de rank-oogst goed op gang.

Dave van der Ploeg: “Het gewas groeit behoorlijk. Daarom hebben we er een blaadje uit gehaald, en zijn rankjes getopt. Vrucht en gewas staan goed in balans.”

Het gewas staat krachtig genoeg om straks een overgang naar zomerse weersomstandigheden aan te kunnen. “De vruchten komen er goed vanaf en er zit goed groei op. Met ook genoeg bloei en generativiteit.”

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

Voldoende voeding geven

Er wordt nu overdag 21 graden Celsius gestookt. In de nacht wordt 19 graden aangehouden. De voornacht is er inmiddels uitgehaald. Het scherm is in week 22 al een paar dagen niet gebruikt. Daarvoor was het aantal schermuren al teruggelopen naar 40 uur per week.

De watergift bedraagt ongeveer 3 keer de instraling. “Met af en toe van die donkere dagen moet je er wel op letten dat je dan voldoende voeding blijft meegeven. Er staat daarom ook een lichtverlaging op EC ingesteld.”

We hebben ook los bijgestrooid uit voorzorg

Spint

Aan plagen is er de nodige spint aanwezig. “We hebben Phytoseiulus uitgezet langs de palenrijen, de gevels, en andere plekken waar spint altijd makkelijk zit. In week 21 is ook nog een extra ronde boven het gewas met de buisrailkar gemaakt, om alle plekken nog een keer goed te pakken met Phytoseiulus. Zeker met deze droge dagen en die warmte gaat het snel met spint.”

Verder kwam Van der Ploeg soms trips tegen in bloemen. Daar is inmiddels bij 2 op de 3 planten een zakje swirskii ingezet. “We hebben ook los bijgestrooid uit voorzorg, voordat trips de kans krijgt om problemen te geven. Zodat het straks niet uit de hand gaat lopen.”

Tegen meeldauw wordt wekelijks preventief een LVM-behandeling uitgevoerd.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Dave van der Ploeg

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin