Groenten & Fruit Actueel
||

Lof en meer handhaving tuinders lekkage water Delfland

Hoogheemraadschap Delfland stelt harder te handhaven en roept telers te waken voor het imago.
Doelen voor schoon water worden niet gehaald, vreest Hoogheemraadschap Delfland. Foto: Peter Roek

Doelen voor schoon water worden niet gehaald, vreest Hoogheemraadschap Delfland. Foto: Peter Roek

Ondanks bezoek van watercoaches aan honderd glastuinbouwbedrijven en het opsporen van lekkages uit kassen in watergangen is er te weinig verbetering van waterkwaliteit in het gebied Delfland. Dat stelt gemeente Westland die haar inzet versterkt. Hoogheemraadschap Delfland stelt harder te handhaven en roept telers te waken voor het imago.

De gemeente Westland prijst de glastuinbouw voor haar bijdrage. ”In 2024 kregen bijna honderd bedrijven bezoek van een watercoach. Die hielpen bij het opsporen van lekkages. Bij de meeste bedrijven zijn lekkages aangetroffen, maar veel tuinders zijn proactief aan de slag gegaan met verbeteringen.”

Ook worden in het gezamenlijke project ‘Lekstromen’ kassen gecontroleerd waar in watergangen afwijkende meetwaarden zijn geconstateerd. Dat is om overtreders op te sporen. Daarin werken Gemeente Westland, Omgevingsdienst en waterschap HHD samen. “Als er iets niet klopt, worden afspraken gemaakt en volgt een nieuwe controle. Zo zijn al meerdere illegale lozingen gestopt, wat direct leidde tot minder vervuiling”, stelt de gemeente.

Aandacht voor bodemsloot met oude stoffen

In het Westlandse water vindt het Hoogheemraadschap van Delfland (HHD) nog steeds te veel resten van bestrijdingsmiddelen, al hoeft dat niet van directe lekkages te komen. Er is ook veel aandacht voor oude middelen die opgeslagen liggen in bodemlagen. Ook stoffen als zware metalen, ammonium en zink komen vaker voor. De gemeente ziet veel in baggeren en het aanleggen van natuuroevers.

Hoogheemraad Stijn van Boxmeer ziet nog niet bij alle telers voldoende inzet om lekkages te voorkomen. “Ondernemers moeten zelf ook aan de slag. Daarom ondersteunen we innovatieprojecten die hierbij helpen. Ook moedigen we hen aan om vaker te twijfelen: kunnen emissies in de omgeving van mijn bedrijf komen? En hoe dan? Dit is belangrijk, want lekkages schaden niet alleen de waterkwaliteit, maar ook het imago van de glastuinbouwsector.”

Vaker proces-verbaal

Het is niet alleen stimuleren wat Van Boxmeer voorstelt. Het Hoogheemraadschap gaat op detailniveau rapporteren richting de tuinders. Door meten op slootniveau worden individuele tuinder aanspreken op diens verantwoordelijkheid. Hierbij worden zowel bestrijdingsmiddelen als nutriënten bekeken. Juridische instrumenten worden vaker benut. “We verscherpen ons toezicht en maken bij illegale lozingen in het glastuinbouwgebied vaker strafrechtelijk proces-verbaal op. Zo geven we een helder signaal af dat we milieudelicten niet accepteren.”

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers