Limburg wil stoppende telers begeleiden

19-01-2016 | |
Limburg wil stoppende telers begeleiden
Limburg wil stoppende telers begeleiden

De provincie Limburg wil in haar landbouwbeleid tot 2019 meer aandacht besteden aan het begeleiden van stoppers.

Het is een denkrichting in de landbouwagenda Limburgse Land- en Tuinbouw Loont. De provincie denkt aan loopbaanbegeleiding of het zoeken naar nieuwe perspectieven voor het bedrijf. De Limburgse land- en tuinbouw is goed voor een  toegevoegde waarde van 2 miljard euro. Wel is het aantal bedrijven gedaald de afgelopen 15 jaar van 7.000 naar 4.500.

Dit voorjaar wil de provincie haar nieuwe landbouwbeleid vaststellen. Limburg wil het geld voor het programma (circa 30 miljoen euro) in ieder geval sterker inzetten op innovatie. Zo moet een innovatiesteunpunt ingericht worden. Ook wil de provincie een sterke organisatie optuigen, een onafhankelijk agenderend platform met de naam Agriboard.

Doelstelling van Limburg blijft dat “in 2025 elk land- en tuinbouwbedrijf een lust is voor zijn omgeving”. Met Europese landbouwgelden (POP3) erbij is in totaal circa 30 miljoen euro beschikbaar voor de landbouwagenda tot 2019. Circa twintig miljoen euro investeert Limburg in cofinanciering voor de POP 3 gelden en eigen innovatiebeleid voor de land- en tuinbouw.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer