Doorgaan naar artikel

Lidstaten willen meer sojateelt in EU

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Veel lidstaten willen de teelt van sojabonen en andere eiwithoudende gewassen in de EU stimuleren. Dat maakt de landbouw duurzamer, vinden ze.

Duitsland en Hongarije presenteerden tijdens de EU-raad van landbouwministers een nota, waarin ze pleiten voor het ondertekenen van de EU Soja Verklaring. Die heeft tot doel het tekort aan plantaardig eiwit in de EU te verkleinen.

Sojateelt in de EU

De verklaring werd volgens persbureau AgraEurope tijdens de landbouwraad ondersteund door Duitsland, Hongarije, Polen, Frankrijk, Slowakije, Slovenië, Finland, Roemenië, België, Griekenland, Luxemburg en Oostenrijk. De verklaring wordt naar verwachting ondertekend op de volgende landbouwraad op 17 en 18 juli.

Volgens de Duits/Hongaarse nota importeert de EU jaarlijks 36,1 miljoen ton sojaboon-equivalenten (bonen plus daarvan afgeleide producten). De productie ligt tussen 960.000 en 1,9 miljoen ton sojabonen. Het grote verschil tussen behoefte en productie maakt de EU kwetsbaar voor externe factoren, stellen Duitsland en Hongarije. Soja speelt een sleutelrol in de veehouderij en de voedingsmiddelensector. Bovendien worden de geïmporteerde sojabonen in de landen van herkomst vaak geteeld op ontboste akkers.

Beheer
WP Admin