Doorgaan naar artikel

LEI: geen inzicht marges groente

Afbeelding

De Voedselprijzenmonitor geeft sinds vrijdag inzicht in marge-ontwikkeling in de landbouw, maar voorlopig ontbreekt inzicht in die voor groente en fruit.

Het landbouweconomisch instituut LEI Wageningen UR maakt in opdracht van het ministerie van EZ de verschillende ketens transparant op agrimatie.nl, maar dus niet voor groente en fruit. Vooralsnog niet, schrijft het LEI in een persbericht.

Er is wel degelijk aandacht voor verschillen tussen winkel- en telersprijzen voor groente en fruit. Volgens de ChristenUnie is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) juist bezig om opnieuw de keten te beoordelen, zoals al eerder in 2009. Dat zou de ACM doen na aandringen van de ChristenUnie. Bij het LEI was niemand bereikbaar voor commentaar.

Wel blijkt uit gegevens van agrimatie.nl dat paprika behoorde tot de producten met de sterkst gegroeide telersprijs in 2013. De uienprijs ontwikkelde zich nog iets sterker in 2013. De tomatenprijs hoorde na de eierprijs tot de scherpste dalers.

Het LEI slaagt erin voor een aantal producten marges te schatten. Zo schrijft het LEI over aardappelen: “De prijzen die telers voor hun aardappelen ontvangen zijn in de tweede helft van 2013 gedaald. Terwijl de prijzen van de verwerkers van aardappelen redelijk stabiel bleven, daalden ook de consumentenprijzen van verse en koelverse producten.”

Beheer
WP Admin