Kruidenthee van Nederlandse bodem

02-09-2020 | |
Foto's: Harry Stijger
Foto's: Harry Stijger

Nederlandse telers brengen onder de naam Theelers een eigen kruidenthee op de markt.

Vier Nederlandse telers lanceren op Duurzame Dinsdag onder de naam Theelers een kruidenthee. Deze thee heeft de smaak en kracht van bromelia, basilicum, curry en laurier. De kruidenblend is geschikt voor mensen die hun suikerspiegel in balans willen houden. In de toekomst zullen nieuwe varianten van Theelers op de markt verschijnen.

Kruidenthee van Nederlandse bodem.

Kruidenthee van Nederlandse bodem.

De bedrijven achter Theelers zijn boomkwekerij Gova, potplantenkwekerij Corn.Bak, kruidenbedrijf De Kruidenaer en glasgroentebedrijf Westlandpeppers.

Zij leerden elkaar een aantal jaar geleden kennen via BioBased Greenport West-Holland, het programma van Greenport West-Holland dat zich onder meer bezighoudt met reststromen en inhoudsstoffen.

Gezamenlijk onderzochten ze welk tastbaar product met meerwaarde ze konden ontwikkelen door hun gewassen samen te voegen, uitgaande van de kracht van de individuele producten.

Producten van telers verwerkt

Het maken van een theemelange bleek een veelbelovende mogelijkheid. De melange van Theelers bestaat uit de producten van de vier telers aangevuld met citroenverbena.

Laurier van Gova zorgt voor smaak én verlaagt de bloedsuikerspiegel, bromelia van Corn.Bak werkt onder meer koorts- en bloeddrukverlagend en currybladeren van Westlandpeppers zijn rijk aan vitamine A, B, B2 en C en reguleren de bloedsuikerspiegel. Basilicum van De Kruidenaer is goed voor de spijsvertering, is ontstekingsremmend en heeft antibacteriële eigenschappen.

Ingrediënten drogen en snijden

“Voor een goed eindproduct met al onze ingrediënten moesten we in ieder geval ieder ingrediënt goed kennen. Dit betekende kennisuitwisseling, onderzoek en experimenteren. We moesten uitvogelen hoe we ingrediënten moesten drogen, en hoe fijn de bladeren gesneden moesten worden”, vertellen de initiatiefnemers van Theelers.

Citroenverbena als vijfde ingrediënt toegevoegd aan kruidenmelange

Met hulp van een theesommelier is gekeken naar de individuele ingrediënten en de samenhang daarvan in een kruidentheemelange. Na een intensieve periode van testen en proeven van verschillende varianten, samen met de theesommelier, is besloten om citroenverbena als vijfde ingrediënt aan de kruidenmelange toe te voegen. “Hiermee was de blend compleet”

De eerste batch kruidenthee is vanaf nu in beperkte oplage in de webshop van Theelers te koop voor € 7,95 per zakje van 30 gram.

Stijger
Harry Stijger freelance redacteur


Beheer