Doorgaan naar artikel

Kritiek ChristenUnie op aanpak handelsnorm groente

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber heeft kritiek op het onderzoek en de aanpak van verspilling in groenten en fruit.

Dik-Faber heeft Kamervragen gesteld over een rapport van Wageningen University&Research naar dit onderwerp afgelopen zomer. Dat onderzoek kwam er na een motie van haar hand, waarin werd opgeroepen bij supermarkten en in Brussel te pleiten voor maatregelen om verspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld door aanpassing van handelsnormen.

Verkeerde aannames

Het Kamerlid van de ChristenUnie heeft kritiek op de uitvoering van het onderzoek naar verspilling en cosmetische eisen aan appels, peren, tomaten en paprika’s. Voor de gekozen producten appels, peren, tomaten en paprika’s in het onderzoek is relatief weinig verspilling.

Ook vindt Dik-Faber dat niet de juiste cosmetische eisen zijn gehanteerd in het onderzoek. “Als zowel de definitie van cosmetische eisen als de gekozen producten sterk te bediscussiëren zijn, is dit rapport dan de juiste basis om de handelsnormen ter discussie te stellen in Brussel”, schrijft Dik-Faber.

Herinnering motie

Dik-Faber vraagt partijgenote en landbouwminister Carola Schouten in Kamervragen of ze zich de motie nog herinnert over het schrappen van cosmetische eisen in de handelsnormen en aanvullend cosmetische kwaliteitseisen van supermarkten. Het Kamerlid pleit voor meer onderzoek naar bijvoorbeeld hoe klanten aankijken tegen afwijkende vormen of kleuren van producten, en naar economische beslissingen van marktpartijen rond classificatie van producten.

Naleving van de motie kan volgens het Dik-Faber het beste door een convenant af te sluiten met het bedrijfsleven om de kwaliteitseisen te versoepelen. Daartoe roep Dik-Faber haar partijgenote Schouten op.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin