Doorgaan naar artikel

Kou in maart kost nu productie rode bessen

Image premium

Bij Gerco van Zuilen loopt de pluk van rode bes Junifer gelijkmatig door.

“Drie weken geleden waren we klaar in de beschermde teelt. Daarna zijn we meteen verder gegaan in de vaste kappen. Maar daar valt de productie niet helemaal mee. De koude periode van maart heeft daar z’n sporen nagelaten. Veel trossen zijn de helft van wat ze zouden moeten zijn. Gemiddeld zijn we met zo’n vijftien man aan het plukken.”

“Ook in de frambozen werken net zoveel mensen. Maar als er in de bessen een bestelling weg moet, springen die daar indien nodig bij. Het werk in de frambozen bestaat nu uit het aanbinden en verdelen van de scheuten over de strekkende meters. Daarnaast trekken we een slechte scheut eruit. Die is nu goed te herkennen omdat ze al in de bloemen lopen en onvoldoende groeien.

Het zomerse weer van de afgelopen periode is geen probleem. Het is wel typisch luizen weer. Vorig jaar was een keer behandelen genoeg, nu komen de luizen na die behandeling weer terug. Vorige week hebben we hier in Roggel 15 millimeter water gehad; een mooie aanvulling op het watergeefsysteem. Op ons perceel in Ritter is dat hard nodig, dat staat bekend als het droogste stukje van Nederland en België. Als het hier regent, blijft het daar altijd droog en het is bovendien erg lichte zandgrond.”

“Het nieuwe perceel blauwe bessen is met de hogere temperaturen eindelijk gaan groeien. Door de kou kleurde het blad bijna rood. Maar dat is veranderd in frisgroen en de struiken groeien nu goed.”

Delen

Image
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin