Doorgaan naar artikel

Kostenstijging en omzetdaling door hoge gasprijs

Kostenstijging en omzetdaling door hoge gasprijs

Kostenstijging en omzetdaling door hoge gasprijs

Bijna de helft van de glasgroentetelers voelt kostenstijgingen door hoge energieprijzen, 4 op de 10 verwacht inkomensdaling.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Glastuinbouw Nederland naar de impact van de hoge energieprijzen op glastuinbouwbedrijven. In totaal 140 glasgroentenbedrijven deden mee aan de inventarisatie. Circa 49% verwacht een kostenstijging en 36% rekent op een opbrengstdaling. Die opbrengstdaling kan komen van een aangepaste teelt. Bijna 6 op de 10 telers zal de teelt namelijk aanpassen. Dat is vooral door later opstarten en op de tweede plaats minder belichten. Circa 3% verwacht een andere teelt te starten door de hoge energietarieven. Dan gaat het dus om een beperkt aantal bedrijven.

Langdurig financiële problemen

Als de huidige energieprijzen aanblijven, verwacht 38% van de glasgroententelers liquiditeitsproblemen binnen een jaar. Bovendien geeft 35% van de ondernemers aan dat zij in die situatie langdurige financiële problemen verwachten. Verder vooruitkijken doet het onderzoek niet. Op enig moment zijn de contracten aflopend. Dat zal in 2022 voor meer bedrijven gelden.

Winterteelt komkommer bij teler met vergoeding voor hogere kosten. - Foto: Archief GF

Winterteelt komkommer bij teler met vergoeding voor hogere kosten. – Foto: Archief GF

De onderzoeksresultaten worden gedeeld met de ministeries van Landbouw en Economische Zaken & Klimaat. Dat is nodig voor mogelijke steunmaatregelen als de prijzen lang aanhouden. In dat gesprek wordt ook de langere termijn besproken, zoals de randvoorwaarden die de glastuinbouwsector nodig heeft om de energietransitie te realiseren, stelt Glastuinbouw Nederland.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin