Doorgaan naar artikel

Koopt de consument op basis van duurzaamheid of prijs?

Afbeelding
- Nnz

Verpakkingsspecialist voor agrarische en industriële markten

Hoe belangrijk zijn duurzaamheid en duurzame verpakkingen echt voor consumenten? Koopt de consument naar wat hij zegt te doen? Wat zegt de consument belangrijk te vinden en hoe handelt de consument in een gesimuleerde verkoop situatie.

Om antwoord op deze vragen te krijgen heeft NNZ, marktleider in verpakkingen voor groenten en fruit, hiervoor recentelijk grootschalig onderzoek (ruim 300 interviews én 11.700 aankoopsimulaties) gedaan in Duitsland. NNZ heeft deze studie gedaan met verpakkingen voor blauwe bessen en aardbeien. Op het European Packaging Forum in Düsseldorf zijn de eerste resultaten van het onderzoek naar aardbeien en aardbeienverpakkingen gepresenteerd en enthousiast ontvangen.

“Ons onderzoek is een absolute must-read voor retailer, telers en leveranciers aan de zacht fruit sector”, aldus Alies Padding, Innovatie Manager bij NNZ, the packaging network. “Het geeft inzicht in de associaties en koopcriteria voor verpakt zacht fruit, en het zal u niet verrassen: de consument koopt niet wat hij/zij zegt te gaan kopen. Daarnaast is het duidelijk dat de consument met veel emotie maar weinig kennis over duurzaamheid van plastics, karton en pulp verpakkingen spreekt. De consument (her)kent nauwelijks de milieukeurmerken die op de verpakkingen staan. Tijdens het onderzoek uitten velen de wens voor een duidelijke uitleg over de juiste afvalstroom voor de verpakking. Dit is een kans voor de branche en zo bij te dragen aan ons gezamenlijk streven naar 100% recycling van verpakkingen in de nabije toekomst. Bovenal werd duidelijk dat het de consument gaat om kwaliteit van het zacht fruit en alle andere criteria hieraan ondergeschikt zijn. En zoals we allen weten is de primaire functie van de verpakking het behouden van kwaliteit respectievelijk het voorkomen van voedselverspilling in de supply-chain. Het onderzoek voorspelt het percentage consumenten dat voor een bepaalde pulp, karton of plastic verpakking kiest en waarom.”

NNZ plaatst de komende periode op gfactueel.nl naast dit artikel nog 2 artikelen waarin de bevindingen van het onderzoek worden gedeeld.

In dit eerste deel bespreken we resultaten over de kijk van de consument op duurzaamheid en duurzame verpakkingen, aan de hand van de volgende vragen:

  • Hoe belangrijk is duurzaamheid echt voor consumenten?
  • Duurzaamheid en duurzame verpakkingen, wat weten en begrijpen consumenten daarvan?
  • Milieukeurmerken, wat weten en begrijpen consumenten ervan?

Hoe belangrijk is duurzaamheid echt voor consumenten?

Uit het onderzoek komt naar voren dat 35% van de ondervraagden aangeeft geen producten in ‘veel verpakking’ te willen kopen omdat het niet milieuvriendelijk is. In 2013 was dit nog 25%.

Duurzaamheid en duurzame verpakkingen, wat weten en begrijpen consumenten daarvan?

De begrippen rond duurzaamheid, zoals ‘CO2-footprint’ en ‘biologisch afbreekbaar’, worden niet volledig begrepen. En als het op duurzaamheid van verpakkingen aankomt hebben de respondenten relatief veel vertrouwen in hun kennis van duurzaamheid van kartonnen verpakkingen. In werkelijkheid is hun kennis echter beperkt. Als het om plastic verpakkingen gaat, zijn de respondenten minder zelfverzekerd over hun kennis over duurzaamheid en bepreken zich de opmerkingen tot: ‘veroorzaakt te veel plastic afval’ en ‘schade aan het milieu’. Samenvattend, de consument is slecht geïnformeerd als het gaat om duurzaamheid in het algemeen en duurzaamheid van verschillende verpakkingen. Hier is dus voor de branche en politiek een wereld te winnen.

Milieukeurmerken, wat weten en begrijpen consumenten ervan?

Van de in het onderzoek aangeboden keurmerken zijn Duitse consumenten zich alleen bewust van de onderstaande nummers 4 en 13. In het algemeen kunnen we dus wel stellen dat deze milieukeurmerken geen invloed hebben op het koopgedrag.

Koopt de consument op basis van duurzaamheid of prijs?


Daarnaast zegt echter 90% van de consumenten wel dat ze graag een eenvoudige uitleg willen op verpakkingen, zodat ze op de juiste manier hun verpakkingsafval kunnen scheiden. NNZ gaat hierover graag met branchegenoten en retailers in gesprek.

In het hier opvolgende artikel beschrijven we welke emotionele- en rationele criteria de aankoopbeslissingen van verpakte aardbeien beïnvloeden.

NNZ heeft deze studie óók gedaan met blauwe bessen en blauwe-bessenverpakkingen. Geïnteresseerd in de resultaten? Neem contact op.

NNZ the packaging network – www.nnz.nl/zachtfruit_verpakkingsonderzoek

NNZ
Robert Stobbelaar
Sales Manager
Aarhusweg 1
9723 JJ Groningen
Nederland
+31 113 507 115
+31 6 546 35 313

is een in verpakkingen gespecialiseerde, internationale onderneming voor klanten uit de AGF-branche en de industrie. Sinds de oprichting in 1922 heeft het familiebedrijf zich gestaag ontwikkeld tot een organisatie met ongeveer 250 medewerkers en een uitgebreid, mondiaal netwerk van eigen vestigingen en partners.  De sterkte van dit netwerk zit hem in het vermogen om de competitieve slagkracht te vergroten. De partners in ons netwerk kunnen net als NNZ gekarakteriseerd worden als duurzaam en sociaal, productleiders, klantgericht, innovatief, trendsetters, flexibel en transparant, betrouwbaar en ethisch. Bij NNZ staan de medewerkers altijd voorop. We zijn ervan overtuigd dat dit leidt tot meer creativiteit en productiviteit en dat is van het grootste belang voor onze klanten, leveranciers en overige stakeholders. We willen op een passievolle en plezierige manier heel persoonlijk werken volgens het plan dat we met elkaar gemaakt hebben. Ons motto is: ‘Together is better’. Samen leveren wij onze klanten duurzaam maatwerk, logistieke oplossingen en innovatie door co-creatie. Met dochterondernemingen op strategische locaties in de verschillende landen zijn we in staat daaraan tegemoet te komen. We werken samen met onze klanten en een divers team van professionals; specialisten op het gebied van materiaalkennis, voedingsmiddelentechnologie, grafisch ontwerp en marktonderzoek. Met elkaar werken wij aan producten op maat, van concept tot marktintroductie. Voor elke schakel van de keten bieden wij specifiek op de klant gerichte, slimme oplossingen! Ons standaard assortiment bestaat uit: netzakken, jute zakken, papieren verpakking, geweven PP zakken, films, karton, schalen, PET/PP bekers, AGF emmers, FIBC/Big Bags en palletstabilisatiemateriaal. Daarnaast levert NNZ verpakkingen op maat. Voor alle verpakkingen hanteren wij de hoogste normen als het gaat om duurzaamheid, efficiëntie e

Meer over - Nnz

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin