Doorgaan naar artikel

Kooiman presenteert volautomatische preiplantmachine

Volautomatische Ferrari-plantmachine van Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman in prei. - Foto: Stan Verstegen

Volautomatische Ferrari-plantmachine van Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman in prei. - Foto: Stan Verstegen

In kool draaien inmiddels meerdere volautomatische Ferrari Futura-plantmachines; in prei is volautomatisch planten nog nieuw. Het Noord-Hollandse Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman levert een dergelijke machine voor het planten van kluitplanten.

In de volautomatische Ferrari-plantmachine voor prei drukken tien uitdrukpennen de kluitplanten uit de trays. Vervolgens nemen klemstrippen het potje over. De planten worden losgelaten in een pre-cup die met een elektronische selecteur controleert of er een plantje op het potje staat. Vervolgens laat deze de planten los in de kettingcarrousel die de ‘missers’ eruit draait en de correcte planten naar de elementen brengt. Op die manier komen alleen de goede planten in de grond terecht.

Uitdruksysteem

De volautomatische plantmachine heeft geen plantschijven en ponst niet, maar heeft een vergelijkbaar uitdruksysteem als de Ferrari F-Max-carrouselplanter. Daardoor staan de planten minder diep in de grond op de Landelijke Preidag bij PPO Vredepeel, waar de machine werd gedemonstreerd.

Ferrari-importeur Nanne Kooiman geeft aan dat dit door een aanpassing aan de machine wel te verbeteren valt. Als laatste handeling drukken de drukwielen achteraan de machine de planten vast.

Dit jaar heeft de machine in de praktijk 1 hectare met 155.000 trayplanten geplant; zes rijen op een bed van 3 meter.

Beheer
WP Admin