Vollegrond

Foto & video

Ferrari-volautomaat plant prei

De Ferrari volautomatische planter voor kluitplanten is onlangs beproefd voor het planten van prei. “Nu kijken hoe de weggroei is”, reageert Wim Kooiman van Ferrari-importeur Nanne Kooiman in Andijk.

De Ferrari Futura Twin planter, die al jaren in de praktijk in allerlei gewassen wordt toegepast, is voor het eerst ingezet bij prei. De zesrijige gedragen machine werkt met een afstand tussen de rijen van 50 centimeter, de uurcapaciteit komt inclusief laden en lossen uit op zo’n 15.000 tot 17.000 planten per uur. Naast een chauffeur op de trekker is één persoon op de plantmachine nodig voor de bevoorrading van de plantelementen.

De West-Brabantse preiteler bij wie de Ferrari draaide, werkt normaal met losse planten. Vanwege de afnemende mogelijkheden voor de gewasbescherming zoekt hij naar een andere teeltaanpak, eventueel met kluitplanten. Hij is tevreden over het plantresultaat tot nu toe.

228 stuks in een tray

De planten komen van plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof. Ze staan in vacuüm getrokken trays (60 x 40 centimeter) met 228 stuks in een tray. Gitzels gebruikt dezelfde tray voor brassica’s die met de Ferrari-volautomaat worden geplant. De preiplanten hebben door een geringe doorworteling wel meer losse grond in de potten, door aanpassingen kan de plantnachine daar ook goed mee overweg, aldus Kooiman.

Volgens importeur Kooiman ligt de uurcapaciteit van de zesrijer op minimaal 15.000 planten per uur, inclusief laden en lossen. - Foto: Nanne Kooiman
Volgens importeur Kooiman ligt de uurcapaciteit van de zesrijer op minimaal 15.000 planten per uur, inclusief laden en lossen. - Foto: Nanne Kooiman

Of registreer je om te kunnen reageren.