Doorgaan naar artikel

Komst marktgigant Total Produce/Dole beroert markt

Hoofdkantoor Dole Europe in Hamburg. Foto: Dole

Hoofdkantoor Dole Europe in Hamburg. Foto: Dole

Een samengaan van miljardenbedrijven Dole en Total Produce zal de markt in Nederland raken, meer in fruit dan groente is de verwachting.

Twee internationale spelers uit de top vijf van groente- en fruitbedrijven gaan samen. Total Produce en Dole zijn al sinds 2018 verloofd, toen Total Produce feitelijk een meerderheid van de aandelen kocht van Dole. De kracht van de nieuwe wereldwijde marktleider wordt pas voelbaar als de bedrijven integreren. Die stap is dichterbij gekomen nadat aandeelhouders van Total Produce instemden deze week met de financiële transactie. Een extra winst door efficiëntie en schaalgrootte van € 40 miljoen wordt de aandeelhouders voorgehouden. Maar wat betekent het voor de markt?

Marktaandeel

De combinatie zal circa € 8,1 miljard omzet draaien in vooral de VS en Europa. In een eigen marktanalyse van concurrenten wordt het marktaandeel van twee keer zo hoog als de directe concurrent. Uit de omzetgegevens valt af te leiden dat Greenyard één van de voornaamste concurrenten is. Dat was ook in de markt om met Dole samen te gaan. Ook The Greenery staat in die top tien van bedrijven die vrijwel allemaal miljardenomzetten hebben (in dollar).

Op basis van de marktaandelen in verse groente (zie diagram) is het belang van de combinatie klein. De relatief omzet verse groente is 28%. De beperkte houdbaarheid van verse groente zal ook niet snel extra handelskanalen openzetten van de thuismarkt Verenigde Staten (van Dole) naar Europa of andersom.

Dole marktleider in VS

Toch is Dole in de Verenigde Staten marktleider in de afzet van vers verpakte groente en nummer twee als het gaat om slamixen (in zak). In Europa (Zweden) moest de combinatie een slaverpakker afstoten, omdat beide bedrijven daar activiteiten hadden en een te machtige positie dreigde te ontstaan.

Kansen in zachtfruit

Met name in zachtfruit ziet de combinatie kansen voor groei. Er komen meer variëteiten beschikbaar. En daar kunnen Nederlandse handelsbedrijven van TotalProduce en ASF Holland van profiteren, is de verwachting. Voor handelsbedrijven uit de stal van Total Produce (Frankort & Koning, Haluco) zal de integratie ook veel betekenen. De stroom producten van Dole komen beschikbaar. Dole Europa is gevestigd in Hamburg, maar de producten met het sterke Dole-merk zijn mogelijk een sterke aanvulling op het assortiment.

Amerikaanse boekhoudregels

Tegelijk moeten deze Nederlandse handelsbedrijven rekening houden met een andere financiële werkwijze. Als de nieuwe holding Dole Food straks genoteerd wordt aan de Amerikaanse beurs (en de notering stopt in Dublin en Londen) gaan ook de boekhoudregels uit de VS gelden voor deze Nederlandse bedrijven. Die zijn aanzienlijk strikter dan die Total Produce aanhield.

Lees hier meer over de markteffecten van het samengaan van de bedrijven.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin