Doorgaan naar artikel

Keurmerk met meerprijs voor teler hoger ranken

Een keurmerk waarbij de producent echt een meerprijs ontvangt, moet beter beoordeeld worden.

Dat is een voorstel van de kartelautoriteit ACM. Nederlandse keurmerken worden als topkeurmerk beoordeeld door Milieu Centraal in een Keurmerkwijzer. Daar worden topkeurmerken aangewezen. ACM pleit ervoor dat in die Keurmerkwijzer zo’n meerprijs zwaarder moet wegen, maar vooral ook informatie over die meerprijs gepubliceerd moet worden.

Verduurzamingsbeleid Nederlandse supermarkten

ACM doet dat voorstel in een analyse van het verduurzamingsbeleid van Nederlandse supermarkten. In plaats van het volop stimuleren van biologisch product, kiezen Nederlandse supermarkten voor het vervangen van gangbaar product voor duurzaam product als On the Way to PlanetProof. Zo houden supermarkten zelf grip op de snelheid van verduurzaming van het hele assortiment. Bij biologische productie-eisen hebben supermarkten die invloed niet. Het Europese biologische certificaat wordt door de Europese Commissie vastgesteld. Supermarkten denken dat de meeste klanten ook niet willen overstappen op biologisch, dus laten zij de keuze aan de klant.

Keurmerk steeds meer op bewerkte groente

Bij de vijf grootste supermarktketens vroeg ACM gegevens op over het versassortiment en de keurmerken. Bij AH zijn alle groente- en fruittelers aangesloten bij het Beter voor Natuur & Boer-programma. Bij Aldi en Jumbo zijn alle telers PlanetProof-gecertificeerd. Aldi heeft daarnaast een begin bij gesneden groente gemaakt. Lidl wil eind dit jaar alle verse groente en fruit gecertificeerd hebben voor PlanetProof. PLUS meldt dat 84% van de verse groente en fruit en 95% van de bewerkte groenten voorzien is van het PlanetProof-keurmerk. Daarnaast heeft PLUS nog een extra doel voor bewerkte groente. Eind 2025 moeten alle verse en bewerkte huismerkproducten van PLUS voorzien zijn van minimaal één duurzaamheidskeurmerk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin