Doorgaan naar artikel

‘Ketens omver gooien, alles anders’

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Marcel Kers van Plantlab is ervan overtuigd dat de indoor farm nu staat waar het mobieltje in 1998 stond. Vijftien jaar na de introductie haalden we nog hoofdschuddend de schouders op over mobiel bellen. Nog eens vijftien jaar later en alles is volledig anders.

Dat kan met zo’n volledig andere teelttechniek ook. Je kunt er andere ketens mee bouwen, waar niet de supermarkten koning en keizer in zijn. De teelt van groente en fruit kan fijnmazig de stad in. Maar ook de woestijn in. Het hoeft niet horizontaal op een groot vlak stuk land, maar kan ook verticaal.

Ketens omver gooien

Ketens omver gooien. Alles anders. Een geheel nieuw voedselsysteem. Dat is de gedachte achter bijna elk debat over ons eten en hoe we dat produceren. Het is nu te massaal. Te industrieel. Met te veel stikstof. Te veel CO2. Te veel dieren. Te veel groot geld.

‘Terug naar de menselijke maat’

Boeren en tuinders, die zich speelbal voelden en voelen van de grote retailers en de grote politiek, zouden wellicht een eind mee kunnen met het idee van ‘terug naar de menselijke maat’. Ware het niet dat het groot economisch denken ook voor deze plattelandsondernemers tweede natuur is geworden. En dus laten ze zich gewillig of zelfs uit overtuiging het conservatieve kamp induwen. Niet de idyllische sprookjes van de randstedelijke elite, maar houden wat we hebben aan bewezen technieken en systemen.

Het kan anders

Een enkeling laat zien dat het vandáág anders kan. Ron van Zwet maakte van zijn rozenkas in Almere een volkstuintjesparadijs en leerde, van de Surinaamse Almeerders die daar op afkwamen, sopropo telen. Een individuele teler kan alles omver gooien en met iets nieuws ook ‘gewoon’ zijn brood verdienen.

Alles de kas uit en opnieuw beginnen? “We doen niet anders

Kunstenaars en tuinders

Maar raast de rest van de grote wereld niet toch richting ravijn? Niet gewanhoopt. Een Europees project dat kunstenaars met tuinders in contact brengt, gaat proberen heel creatief de koers van dat grote boze voedselsysteem net dat nodige tikje bij te sturen. De glastuinbouw denkt alvast volop mee. Alles de kas uit en opnieuw beginnen? “We doen niet anders.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin