Doorgaan naar artikel

Kentekenplaat trekker mag op cabine of spatbord

Kentekenplaten op trekkers mogen toch achterop de cabine worden geplaatst. Dat blijkt uit de uitvoeringsregeling waarmee de registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen wordt geregeld.

Volgens de huidige wetten mag een kentekenplaat maximaal 2 meter vanaf de grond bevestigd worden. Cabines en vaak ook spatborden van trekkers zijn echter hoger. Daarom komt er een uitzondering op de wet, waardoor het toegestaan is om op maximaal 4 meter vanaf de grond een kentekenplaat te bevestigen.

De uitvoeringsregeling voor de invoering van de kentekenplicht voor trekkers zijn via internetconsultatie openbaar gemaakt. In de regeling staat onder andere ook dat het voor bestaande voertuigen niet is verplicht om kentekenverlichting te hebben. De afgeknotte driehoek, als teken van langzaam verkeer, is na de invoering van de wet niet meer verplicht. Het is wel toegestaan om de afgeknotte driehoek vrijwillig te voeren.

Tot 7 december reageren op regeling voor kentekenplicht

Betrokkenen kunnen tot 7 december reageren op de voorstellen. Doelstelling is dat de definitieve regeling voor 31 december wordt gepubliceerd, gelijk met de regeling waarmee de maximale snelheid van trekkers wordt verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur.

De wet die naast de registratie- en kentekenplicht ook de APK-plicht regelt, gaat per 1 januari in. Eigenaren van landbouwvoertuigen hebben dan het hele jaar om de voertuigen digitaal te registeren bij de verkeersdienst RDW. Voertuigen die al directe gebruik willen maken van de snelheidsverhoging moeten daarvoor gelijk een kentekenplaat voeren. Voertuigen die niet harder dan 25 km/h rijden moeten vanaf 2025 een kentekenplaat hebben.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin