Doorgaan naar artikel

KCB: uitstekende nieuwe oogst zachtfruit

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

De eerste Nederlandse kersen worden alweer te koop aangeboden. Het betreft uiteraard kersen afkomstig van de bedekte teelt. De kwaliteit is alleszins redelijk.

De vruchten zijn goed op kleur, maar soms aan de zachte kant. De kersen zijn voldoende grof en mooi gevormd. Een mooi product.

Zorgvuldig verpakken en sorteren

In de handelskanalen en op de veilingen wordt de nieuwe oogst zachtfruit zoals bramen, rode en blauwe bessen aangeboden. De kwaliteit hiervan is uitstekend. Het valt op dat de telers veel aandacht hadden besteed aan het zorgvuldig sorteren en verpakken van de vruchten. Dit resulteert in mooie homogene partijen voor wat de kleur en de grootte van de bessen betreft.

Frambozen uitzondering

De frambozen zijn hierop een uitzondering. Dit komt omdat de kleur meestal wat minder mooi uniform is. Nederlands zachtfruit kan zonder enige twijfel met elk ander land de concurrentie aan.

Glasaardbeienseizoen langzaam ten einde

Het glasaardbeienseizoen loopt alweer langzaam ten einde. De kwaliteit van de partijen is nog steeds vrij goed, hoewel er hier en daar ook zwakkere partijen aangeboden werden. Voor de betere partijen geldt dat de vruchten sterk ogen en een goede kwaliteit etaleren. De wat mindere partijen zijn vaak wat aan de rijpe kant en zo hier en daar zag ik aardbeien met kleine, droge kopscheurtjes.

Je kunt vrijwel niet voorkomen dat de plukkers wel eens een vrucht met een kopscheurtje verpakken, maar toch is het voor de houdbaarheid belangrijk om dit te voorkomen. Tevens valt op dat de vruchten van de wat zwakkere partijen wat butsgevoeliger zijn, maar ook minder uniform van grootte en van kleur.

Beheer
WP Admin