Doorgaan naar artikel

Kas als Energiebron zoekt voor eind juni ideeën vanuit de praktijk

Een nieuwe ronde Kas als Energiebron-onderzoek is minder op LED en meer op doorbraken voor solitaire bedrijven gericht.

Dat blijkt uit de call voor het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron van Glastuinbouw Nederland en ministerie van LNV. Nog tot en met woensdag 29 juni kunnen nieuwe ideeën voor energieonderzoek worden ingediend voor financiering.

In de call staat waar voor deze extra onderzoeksmiddelen accenten moeten worden gelegd. Bijzondere aandacht is er voor ideeën die bedrijven helpen die niet binnen het bereik van rest- of aardwarmte liggen en ook biomassa niet meer als optie hebben.

Er zijn grote stappen nodig om de versnelling van de energietransitie vorm te geven. Onderbelichte ideeën, praktijkkennis; de call moet zoveel mogelijk praktijkgericht onderzoek voortbrengen.

Wat te doen met data?

Uit de call blijkt dat er nog geen visie bestaat voor telen met data-oplossingen en autonoom telen, terwijl in de praktijk al resultaten worden gehaald. “We werken toe naar een visie hierop in relatie tot energie en hoe we daar verder in Kas als Energiebron aandacht aan besteden. De relatie met Het Nieuwe Telen is hierbij belangrijk”, blijkt uit de call.

Ook al ingevoerde technieken behoeven een impuls voor een echte doorbraak, zoals ontvochtigingssystemen. “We zijn op zoek naar meer praktijkkennis rondom de verschillende ontvochtigingssystemen en doorbraken die deze toepassing (sneller) mogelijk maken voor de glastuinbouw in de nabije toekomst.”

Ook hoog op de prioriteitenlijst is besparing van CO2, zoals het bufferen van CO2 uit de wkk-installaties als er geen vraag is (’s nachts).

De voorstellen kunnen leiden tot financiering van energieprojecten vanaf oktober 2022. Kas als Energiebron werkt met een ondernemersgroep van Glastuinbouw Nederland. Deze groep brengt advies uit over de ingediende projecten. De formele besluitvorming over de financiering ligt bij het ministerie van LNV en het bestuur van Stichting Kennis in je Kas (KijK).

Twee hoofdthema‘s

De twee hoofdthema’s waar men onderzoeksideeën voor op papier kan zetten zijn warmte, warmtewinning en warmteopslag en Het Nieuwe Telen. Daarbij spelen ook digitalisering en belichting een belangrijke rol.

Wie voor de praktijk relevante vragen heeft, kan die op maximaal 1 A4-tje kwijt bij Kas Als Energiebron. In juli en augustus worden deze zogeheten indicaties besproken met onderzoeksinstellingen en mogelijk omgezet in voorstellen. Op 4 oktober neemt de programmaraad van Kennis In Je Kas en LNV een besluit over de voorstellen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin