Doorgaan naar artikel

Kabinet wil geen herintroductie rode diesel

Het kabinet gaat geen rode diesel herinvoeren om de agrarische sector tegemoet te komen in de gestegen kosten. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel reageerde op vragen van Kamerlid Wybren van Haga. Volgens Schreinemacher is er geen status voor de invoering van rode diesel, want iedereen zou dan gebruik kunnen maken van de accijnsverlaging. “Er is namelijk geen aparte regeling voor”, zegt Schreinemacher.

LTO Nederland pleitte recent nog voor het herinvoeren van de rode diesel. Bij de afschaffing van de regeling in 2013 was het accijnsverschil 17 cent per liter.

Accijnsverlaging brandstof

Begin april stemde de Kamer nog voor een motie waarin de regering werd gevraagd te onderzoeken of rode diesel tijdelijk weer toegelaten kan worden voor de landbouw, bouw, transport en grondverzet. Buurlanden, waaronder Duitsland, gebruiken nog wel rode diesel. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat wijst er wel op dat er generiek wel een accijnsverlaging op brandstof is ingevoerd, waar de agrarische sector ook van mee profiteert.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin