Doorgaan naar artikel

Kabinet wil andere normen composteerbare verpakkingen

Nederland wil dat Europa betere regels opstelt over waar composteerbare verpakkingen voor groenten en fruit aan moeten voldoen.

Het kabinet is positief over voorstellen van de Europese Commissie om alleen composteerbare verpakkingen toe te staan voor groente- en fruitstickers en lichtgewicht tasjes, om groente-, fruit en tuinafval mee weg te gooien. Dan breekt dit materiaal af met het organische materiaal.

Toch zijn er nog knelpunten weg te werken, merkt het kabinet. Het gaat in composteerinstallaties niet altijd goed. Om te zorgen dat uitsluitend bioafbreekbaar materiaal in compost terecht komt, zijn duidelijke standaarden nodig voor die bioafbreekbare materialen.

“De huidige Europese norm voor composteerbaar plastic sluit namelijk niet altijd aan bij de omstandigheden in composteerinstallaties en het is belangrijk dat producten pas meegaan in het groente- fruit- en tuinafval wanneer deze worden afgebroken tijdens de composteercyclus”, schrijft het kabinet. Nederland zal er daarom voor pleiten dat deze norm wordt herzien.

Labels op verpakking over recycling

De markt werkt zelf al sterk aan besparingen op materiaal. Wettelijke regels gaan ook gelden. Alle andere verpakkingen dan de composteerbare verpakkingen, moeten vanaf 203 volledig recyclebaar zijn. Dat moet gestimuleerd worden door verplichte doestellingen mee te nemen voor het gebruik van gerecyclede grondstoffen in verpakkingen. Daarvoor komt op de verpakking een label met informatie over de samenstelling van de verpakking en informatie over in welke afvalstroom het thuishoort.

Met de Europese verpakkingsvoorstellen moet het verpakkingsafval per persoon per jaar uiterlijk in 2040 met 15% verminderen ten opzichte van 2018. Dit zou kunnen leiden tot een totale afvalvermindering in de EU van ongeveer 37%.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin