Doorgaan naar artikel

Kabinet in gesprek met tuinders en mkb’ers over energiesubsidie

Energiesubsidie

Foto: Canva/Slatan

Het kabinet is in gesprek met brancheorganisaties over een energiesubsidie om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf tegemoet komen in de energierekening. Dat zegt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie na de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag.

Veel bakkers, slagers, tuinders en andere bedrijven met een groot energiegebruik zitten in de knel door de enorm gestegen energiekosten. Jetten erkent dat het aangekondigde prijsplafond voor de energierekening onvoldoende ondersteuning biedt voor de energie-intensieve mkb-bedrijven.

De ondernemers worden volgens het kabinet ook op andere manier zoveel mogelijk ontzien, bijvoorbeeld door de werkgeverslasten te verlagen, extra subsidie te verstrekken om te verduurzamen. Ook wordt de werkkostenregeling verruimd, zodat bedrijven belastingvrij meer vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers.

Recht op regeling huishoudens

Kleine mkb-bedrijven die ook recht hebben op de teruggave van energiebelasting kunnen ook gebruik maken van het prijsplafond dat het kabinet invoert voor huishoudens. Dit scheelt huishoudens maandelijks zo’n € 190 op de energierekening. Het kabinet denkt aan een prijsplafond van € 1,50 per kuub gas, en € 0,70 per kilowattuur (KWh) elektriciteit. De regeling gaat op 1 januari in, maar energiebedrijven verlagen de tarieven al per 1 november.

Kabinet stelt volumegrens in

Om te voorkomen dat een maximumtarief leidt tot hoger verbruik, wil het kabinet een volumegrens instellen van 1.200 kubieke meter gas en 2.400 KWh stroom. Het idee is dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het plafond blijft.

Minister Sigrid Kaag (financiën) verwacht dat de kosten van de regeling uit komen op zo’n € 15 miljard.

Tuinders hopen op steun via borgstellingskrediet

LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland stellen voor om tuinders te ondersteunen bij het investeren in andere energiebronnen via de regeling Borgstellingskrediet voor de Landbouw.

Beheer
WP Admin