Doorgaan naar artikel

Kabinet gebruikt recente gegevens NV-gebieden niet, tegen wens Kamer

Het kabinet zal bij de aanwijzing van de Nutriënten Verontreinigde-gebieden (NV-gebieden) geen gebruik maken van de meest recente gegevens per waterschap. Daarmee legt het kabinet een Kamermotie naast zich neer.Dat schrijft landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Adema heeft in een debat met de Tweede Kamer al aangegeven dat hij de uitvoering van wens van de Kamer te risicovol vindt.

Als Adema meegaat met de motie van de Tweede Kamer wijkt hij af van de beschikking van de Europese Commissie over de derogatie. Hij zegt dat er een risico is dat Nederland per direct geen gebruik meer kan maken van de derogatie. Waardoor voor alle bedrijven een stikstof-aanwendingsnorm van maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar.

Volgens minister ontstaat rechtsongelijkheid

Adema heeft bij de aanwijzing van de NV-gebieden de landelijk beschikbare gegevens voor alle waterschappen als uitgangspunt genomen. Sommige waterschappen beschikken over recentere gegevens dan die uit 2010-2013. De meerderheid van de Tweede Kamer is van mening dat men die recentere gegevens moet gebruiken.

Daarmee ontstaat volgens de minister ook rechtsongelijkheid. Dit omdat er in verschillende gebieden in het land op basis van verschillende gegevens NV-gebieden worden aangewezen. De minister tekent daarbij nog aan dat recentere cijfers niet altijd betekenen dat die gunstiger uitpakken voor de landbouw.

De bijdrage aan de nutriëntenverontreiniging van de landbouw wordt namelijk afgezet tegen de bijdrage van andere bronnen. Als de bijdrage van andere bronnen harder daalt dan die van de landbouw, kan het betekenen dat de landbouw te maken krijgt met NV-gebieden op plekken waar dat nu nog niet het geval is.

Overhaast vertrekken van Grüne Woche

De minister kwam begin 2023 ook op de koffie, toen hij op verzoek van de Tweede Kamer de Europese regels aanpaste. Hij kreeg toen een brief van Virginijus Sinkevičius, die dreigde de derogatie helemaal in te trekken als de minister de aanpassing zou doorzetten. De minister vertrok destijds overhaast van de Grüne Woche in Berlijn, om de plooien in Brussel glad te strijken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin