Elke week zetten we als courgettebedrijf 12 hommelkastjes uit op 2 hectare. Dit omdat de courgettebloem maar één ochtend bloeit. Met zonnig weer gaan de bloemen om 10 uur alweer sluiten. Dus ik moet er op kunnen vertrouwen dat er voldoende hommels in goede conditie rondvliegen die de courgettebloemen bestuiven.
Zo niet, dan kost de bestuiving met de kwast 4 uur per hectare. Vandaar dat ik zuinig ben op deze medewerkers die elke ochtend, zonder te klagen, om 05.30 uur starten met hun werkzaamheden. En ze behoeven geen vakantie en gaan in het weekend gewoon door.
Biologie en hergebruik water
Maar hommels zijn kwetsbaar en daarom gaan we plaaginsecten met biologie te lijf. Dat gaat soms wel moeilijk in dit harige, stekelige gewas. Maar we hebben geen keus; gewasbeschermingsmiddelen tegen witte vlieg vinden de hommels echt niet prettig.
Ook proberen het water zoveel mogelijk te hergebruiken. En dat lukt aardig, met dank aan de UV-ontsmetter. Chloor en natrium blijven het hele seizoen acceptabel laag en als we zouden moeten lozen, dan gaat dat via de zuiveringsmodule van diezelfde UV-ontsmetter richting het riool.
Dit vinden wij niet speciaal, maar normaal verantwoordelijk ondernemerschap
Zit ik nu hier naar complimentjes en schouderklopjes te vissen? Nee, echt niet. Zo doen vrijwel alle collega’s het: telen met zo weinig mogelijk milieubelasting. Dit vinden wij niet speciaal, maar normaal verantwoordelijk ondernemerschap.
AWP-lid Delfland geen groot fan van tuinbouw
Wie zich, mijns inziens, niet normaal gedraagt is Hans Middendorp van de AWP, lid van de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap Delfland. Regelmatig neemt hij de tuinbouw de maat en zet deze weg als enorme vervuilers.
Dat er sporadisch wel eens een tuinder over de scheef gaat, zal ik niet ontkennen. En dat veroordeelt de tuinbouw ook. Maar om nu de gehele tuinbouw regelmatig weg te zetten als een stelletje viespeuken, gaat mij veel te ver. Het liefst ziet Hans onze waterschapslasten verviervoudigen, zodat er meer gecontroleerd kan worden.
Voor het gemak vergeet hij even dat de tuinders niet alleen aan Delfland betalen voor een betere kwaliteit van het water, maar jaarlijks grote bedragen investeren in insectengaas, ontsmetters, zuiveringsinstallaties, biologische bestrijding, enzovoorts.
Nee, Hans Middendorp laat geregeld blijken geen groot fan te zijn van de tuinbouw. Daarbij vraag ik mij af of hij wel eens een kas van binnen heeft bekeken om te zien waar we dagelijks mee bezig zijn.