Doorgaan naar artikel

‘Je houdt de plant een beetje voor de gek’

Bij Van Zuilen in het Limburgse Roggel is de oogst van de rode bessen deze week begonnen.

“Over de kilo’s hebben we in de glasteelt niets te klagen. Er hangt een mooi gewas Junifer van goede kwaliteit. Bij deze teelt houd je de plant een beetje voor de gek, wat altijd wat meer rui geeft. De Junifer in de tunnels hangt kraakvol en begint ook al te kleuren. Onder de regenkappen is dat nog niet het geval, maar ik verwacht niet dat dat lang op zich laat wachten.”

“Rovada hangt op ons thuis gewoon goed, maar op de vestiging in Neeritter hangt een super gewas van dit ras. We zien bij Rovada geen verschil met uitlopen ten opzichte van andere jaren. Dat is bij Rolan wel anders; dat gewas ziet er echt belabberd uit. Veel takken lopen maar half uit, waarbij onderaan nog een trosje hangt. Dit is wel duidelijk een gevolg van onvoldoende koude in de afgelopen winter.”

“Als het volgende week weer wat milder weer wordt, worden de scheuten van de bessen getopt. De afgelopen tijd hebben we ze ook al opgeschoond en uitgebogen. Wanneer het in de werkzaamheden past doen we ook bij Rovada wellicht al de eerste regenkappen over het gewas. Dat biedt dan ook bescherming tegen hagel. Bij de blauwe bes bijvoorbeeld hebben we daar al wel wat schade van.”

“Voorlopig hebben we nog werk genoeg in de frambozen. Bij de herfstteelt van Kwanza en t plus moet het vliesdoek eraf en Amira moet worden uitgedund. En ik verwacht over twee weken de eerste Tulameen te kunnen plukken.”

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin